Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Tasarruf modeli!

Türkiye, sermaye fukarası! Tasarruf birikim kültürü yok!.. Nedense kendine özgü bir tasarruf modeli de yaratamıyor. Yaratılan modele de kısır siyasi çekişmeler yüzünden sahip çıkmıyor; olan 'model'e oluyor. Dünyanın pek çok zengin ülkesinde belediyeden, valilik çalışanına, polis teşkilatından, askere kadar hemen her kesimde çalışanlar, tasarruflarını değerlendirmek için yıllar önce yatırım fonları kurdu. Fonlar, gelir yaratmak için dünyayı dolaştı. Son küresel krizle birlikte bu fonların denetime tabi olmadığı anlaşıldı. Zaten yatırım fonları açısından mesele denetim değildi ki? İşin püf noktası, her zaman kurumsal kültürdü.
Türkiye'de çalışanıyla, üretimiyle, yatırımlarıyla, gelirleriyle, portföyleriyle, iktisadi dalgalanmalardan etkilenmeden, çalışanların işlerini kaybetmeden, sosyal düzeylerini sürekli artıran iki gruptan biri olan OYAK, kurumsal kültürüyle 47 yılda kendine özgü bir tasarruf modeli yarattı. Çünkü kurumsal kültürün kilit taşı, iş güvencesi. O da OYAK'ta vardı... İş güvencesi olmayan bir çalışan tasarrufunu niye bir kuruma teslim etsin ki?

***

Hafta sonu Mardin'deydik.
9 yıldır OYAK Genel Müdürü olan Coşkun Ulusoy'u dinledik.
Oyak'ın 241 bin üyesi var ve hepsi asker.
O yüzden kendine özgü bir emeklilik ve girişimci sermaye yatırımı fonu kurdu. Bu haliyle, bir yatırım fonunun iki temel özelliğini de içinde barındırdı. Bu yüzden modelin dünyada örneği yok! Model, emeklilere yüksek gelir sağlıyor, ağırlıklı olarak parasını sabit enstrümanlara yatırıyor. Üyelerine borç veriyor. Sonra da büyüme esaslı fon yönetimi yapıyor. En az 7-8 yıllık sanayi yatırımlarını içeren projelere odaklanıyor. Ulusoy yönetimi 9 yılda uzun vadeli yatırımlar yapmış. 27 milyar lira varlık yaratmış. Az şey mi?
Üstelik OYAK, günde 8 milyar lira likit varlık yönetiyor.
Gelirlerinin yüzde 40'ı finansal yatırımlardan, yüzde 35'i iştiraklerden, yüzde 8'i üye aidatlarından ve yüzde 12'si de emekli maaşı sisteminden geliyor. 2008'de üyelerine yüzde 26.3 nema dağıtmış. Zorunlu yardım ödemelerinin toplamı 703.6 milyon lira. Bunun yüzde 77.6'sı emeklilik yardımına giderken, emekli maaş ödemeleri yüzde 15.6'yı buluyor.
Bu kadar rakam yazdık. Bunun adını koyalım: Yüksek ve istikrarlı nema!
Peki, küresel kriz bu nemayı etkiler mi?
Bu konuda yorum yapmayacağız.
Çünkü hem OYAK'ın yatırımlarını izleyeceğiz. Hem de üye memnuniyetini takip edeceğiz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA