Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Rüzgâr gibi geçti!..

Karar verdim. Bugün farklı bir yazı yazacağım. Okuyucularıma, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun Ankara hikâyesini(!) anlatacağım. Meşhur "Rüzgârlı Sokak'ta" başlayıp, yenilmez "Armada'ya" giden yolun hikâyesi bu. Hisarcıklıoğlu'nu tanıdığımda 1990'ların başıydı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Ankara Şube Başkanı'ydı. Hisarcıklıoğlu, MÜSİAD Şube Başkanlığı yaparken Ankara Ticaret Odası Meclisi'ne girdi.
O'na en büyük desteği Ankara Rüzgârlı Sokak'ta inşaat malzemeleri satan ve daha sonra ATO Başkanı olan Sinan Aygün verdi.
Hisarcıklıoğlu bir yerde olmak istedi mi, boş durmuyor, çalışıyor, istediğini alıyor.TOBB içindeki İstanbul dükalığını bile el ele verdiği Sinan Aygün ile beraber yıkıp geçti. Merkez sağın kalesi olarak bilinen 1 milyon 320 bin üyeli TOBB'a 1996'da armatör Fuat Miras'ın listesinden giriş yaptı. Giriş o giriş.
15 yıldan bu yana TOBB yolculuğu devam ediyor. Üstelik birlikte yola çıktığı Miras'la 2001'de yolları olaylı biçimde ayrıldı.

***

Hisarcıklıoğlu TOBB'a damga vuran bir başkan. Döneminde TOBB'da geçmişte yapılan hatalar asla yapılmadı. Öncelikle Anadolu odalarıyla merkezin ilişkisi güçlendi. Siyasetçilerin TOBB'u arka bahçeleri gibi kullanmalarına izin verilmedi. Hisarcıklıoğlu, siyasi partilerden gelen tüm teklifleri geri çevirdi. Partilere, asker ve yargıya eşit mesafede durdu. Denge politikası yürüttü.
Çünkü Hisarcıklıoğlu, 28 Şubat 1997'de TOBB'da gelecek vaad ediyordu.
Hisarcıklıoğlu 28 Şubat sürecinde yanında müzmin muhalif ve sıkı milliyetçi Sinan Aygün'le beraber sistemin dışına itilen milletvekillerine ve Milli Görüş'çülere kucak açtı. Aileden kalan ve çoğunlukla inşaatçıların yerleştiği Rüzgârlı Sokak'taki ofisine herkesi buyur etti. Öncelikle de, "28 Şubat'ın" hışmına uğrayan Refah Partili milletvekillerine kapısını açtı.
Mağdur sayılan herkesi ofisinde ağırladı.
İslamcı diye kızağa çekilen üniversite hocalarını ofisine buyur etmekten çekinmedi.
***

Rüzgârlı Sokak'taki ofisin ilk müdavimi bugün Cumhurbaşkanı olan, Hisarcıklıoğlu'nun ağabey dediği Kayserili Abdullah Gül'den başkası değildi...
Liste kabarık. Biz sadece kamuoyuna yansıdığı için Refah Partili Salih Kapusuz ile gazeteci Fehmi Koru'yu yazıyoruz. Yığınla Milli Görüş'çü Rüzgârlı Sokak'ın müdavimi oldu. Ama bir isim var ki, yazmadan geçemeyeceğim.
Dönemin kara listeye giren akademisyeni, bugünün İçişleri Bakanı Beşir Atalay!
Atalay, Hisarcıklıoğlu'nun annesi Solmaz Teyze'nin elleriyle hazırladığı "Fırın ağzı" yemeğini az yemedi ki!..
Rüzgârlı Sokak'ta çok sıkı sohbetler edildi. Galiba Aygün ile 'Armada Buluşmaları' giden yol böyle başladı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA