Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

CHP'den zenginlik reçetesi

Bu program borsacıların, bankacıların, foncuların altına imza atacağı bir program. Açık ve net. Kafaların arkasında kalan soru işaretlerini gideriyor.
CHP'nin "Cumhuriyetin 100. Yılına Doğru Yeni Ekonomi Stratejisi: Herkes İçin Üretim Herkes İçin Zenginlik" sloganıyla hazırlanan programı, geçmiş yıllara göre çok farklı.
650 milyar dolarlık ihracat, 750 milyar dolar ithalat, Doğu ve G.Doğu'da yüzde 9,5, ortalama yüzde 7 büyüme, yıllık 800 bin istihdam, kişi başına 31 bin 500 dolar milli gelir planlanıyor.
Paylaşımın yanında büyümeyi de öncelikle kabul eden yaklaşım içeren bir program ortaya konulmuş. İthal ikameci ve korumacılığı savunan CHP gitmiş. Yerine, "Agresif ihracatçı Türkiye planlayan" liberal bir CHP gelmiş.
Öyle ki, tasarruf açığını iç tasarrufla kapatacak. Büyümeden kaynaklanan tasarruf artışı hedefi konulmuş.

***
CHP, insan ve üretim odaklı çapayı ihracata dayalı büyüme olarak görüyor. Lider, sosyal devleti koruyor. Harcamalardan kaçınmıyor. Ekonomi kurmayları ise kaynağı buluyor.
Peki, kaynağı denetleme ve dengeleme görevini kim üstleniyor? Burada CHP'nin ekonomi stratejisinde önemli bir detay var.
Teşvik ve sübvansiyonlar güncel işleyecek. Tüm sosyal harcamalar bütçeyle ilişkilendirilerek hazırlanacak. Böylece kabine içinde ekonomi bakanlıkları arasındaki kavga önlenmiş olacak. Açıkçası, hazırlanan programda hem ekonomik, hem de siyasi mimarı güçlü...

***
Programda, makro ve mikro denge iyi bir temele oturmuş.
Hedef, tutarlı, disiplinli ve kurallı bir maliye politikası. Yeniden yapılanan bir Gelir İdaresi ve kamu borç stokunun GSYH'ye oranını yüzde 40'ın altında tutmak.
Bilgi ekonomisi, sanayi ve tarım stratejisi, enerji, madencilik gibi alanlarda stratejik sektörel yaklaşım sergilenmiş. Bölgesel büyüme farklılıkları üzerinde durulmuş. Üretim, rekabet stratejisi üzerine inşa edilmiş. Kadınlar ve gençler başta, toplumun geniş kesimlerinin üretim süreçlerine katılması planlanmış. Böylece büyümenin pratik hayattaki alakasız duruşunun önüne geçilmesi öngörülmüş.
Yani, 20 binden 70 bine çıkan İMKB Endeksi'nden yararlanamayan Türkiye yerine büyümeden pay alan Türkiye arzulanmış.
***
CHP, ekonomi yönetiminin yapısal ve işlevsel bakımdan nerede kilitlendiğini çok iyi analiz etmiş.
Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın hakkını teslim etmek gerekiyor. Bizim siyasi sistemimizdeki en büyük yükü görmüş.
Çünkü harcama artışına yol açan tavır, kaynak sağlayan kabine üyelerini ne yazık ki, Borç Yapılandırılması ve Kamuda Tahkim yasalarını çıkarmaya itti.



YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA