Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Ekonominin bir bileni

İstanbul Ticaret Üniversitesi bir bilene emanet! Bir dönem ekonominin patronu olan Prof. Dr. Nazım Ekren şimdi İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin rektörü. Ekren, yıllarca öğrenci yetiştirdi, yetmedi, sanayiciyi, üreticiyi, girişimciyi dinledi. Başbakan Erdoğan'ın davetiyle siyaseti denedi, Ankara'nın havasını soludu. Sakin ve nazik bir bilim insanının Türkiye'de siyasetle uyum sağlaması mümkün mü?
Tıpkı Kemal Derviş gibi Ekren de siyasete ve Ankara'ya erken veda etti. Bildiği yere, üniversiteye döndü. Hayırlı olsun.
Ekren hoca, Keynesçi, klasik maliyeci. Konuşmayı pek sevmez. Yorum yapmaz. Uçan piyasaları dikkate almaz. Bu kez de öyle oldu. Büyümeye dair yorum yapmadı.
Dünya krizi çok derin. Ülkeler tetikte. O yüzden artık konuşmalı, yorum yapmalı. Yanlışlarla ilgili uyarıda bulunmalı.
Dünyanın da, Türkiye'nin de sağduyuya, ekonomiyi iyi analiz eden bilim insanlarına ihtiyacı var.

***
İşte Türk ekonomisi.
Bir Çin'in önünde, bir Çin'in arkasında!.. Ekonomi yönetiminin daralmayla ilgili yüzde 6.8 gibi hedef koyduğu bir dönemde büyüme yine rekor kırdı. İkinci çeyrekte yüzde 8.8 büyüdük.
Merkez Bankası sürpriz büyümeye henüz tepki vermedi, ne diyeceğini bilmiyorum ama piyasanın şaşırdığı kesin. Seçim öncesi stoka çalışan özel sektör akıllı. Hesabını iyi yapıyor.
Hesap yapamayan ya da yanlış hesap yapma numarasıyla bundan rant elde eden mali piyasa. Uzun süredir "menkul kıymet"i yanlış fiyatlıyor. "Ekonomi daralacak, sakın bu daralmanın hafif geçeceğini düşünmeyin" diye korku salıyor.
Merkez Bankası da piyasadaki fiyatlamayı baz alıyor. Dolayısıyla hiçbir öngörüde bulunamıyor. Hatalar zincirleme sürüyor.
Oysa bankaların kâr hırsı kredi genişlemesini hep tetikledi. Spekülasyonu hâlâ devam ediyor.
Sinek küçük mide bulandırır. Türkiye genişleyen ekonomik konjonktürde! Birileri bu işten çok para kazanıyor, aman dikkat!!!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA