Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Akdeniz'de açılmayan kart

Türkiye'nin Doğu Akdeniz yolculuğuna devam ediyor. 21 Eylül'de Kuzey Kıbrıs ile bir anlaşma yaptık, "kıta sahanlığını" belirledik.
İlk defa iki ülke arasında sınırlar yeniden çizildi. Böylece KKTC, bu anlaşmaya dayanarak TPAO'ya petrol arama yetkisi verdi. Biz de 33 yaşındaki emektar Piri Reis'i yola çıkardık.
Bugün G ruhsatı verilen sahada araştırma sürüyor. Bir ay boyunca arama yapacak! Piri Reis'i çok eleştirdik ama hakkını da teslim edelim. Boyundan büyük işler başardı.
Bugüne kadar 60 bin km yol yaptı. Gazprom bile geçen yıl Karadeniz fizibilitesinde Piri Reis'i kullandı. Şimdi Güney Rum Kesimi'nin başlattığı sondaja karşı bir arama platformumuzun olmadığı Doğu Akdeniz'de.
Açıkçası böyle bir dönemde önemli olan Piri Reis'in durumu değil, Türkiye'nin denizdeki etkinliğini artırması! Keşke başka gemiler kiralayabilsek.

***
Peki, Türkiye ile KKTC arasında çizilen sınır nereleri kapsıyor? Anadolu ile Kıbrıs arasındaki sınır çizgisi Kıbrıs'ın Kuzey Doğu'sunda Karpaz'dan başlıyor, Güney Batı'sına kadar uzanıyor.
Dışişleri Bakanlığı da uyarıyor: "Bu çizgiyi çizerken adadaki iki halkın ada üzerindeki bütün haklarını dikkate aldık. KKTC'yi adanın tüm hakları üzerinde yetkili görüyorum" diyor.
Sınır çizildi. Sahaya indik. Fakat G.Kıbrıs bir türlü sondajı kesmiyor! İşte asıl yolculuk da bu noktada başlıyor. Ne yapacağız, ne kadar sabredeceğiz?
Ankara Üniversitesi SBF Uluslararası İlişkiler Böl. Öğretim üyesi Prof. Dr. Sertaç H. Başeren,
"O halde bir adım daha ileri gidelim. 32-16-18 meridyeninin ilgili kısımlarını bir antlaşma ile iki devlet arasında kıta sahanlığı sınırı haline getirelim, sınırın kalan parçasını tamamlayalım" diyor.
***
Prof. Dr. Başeren'e göre, ikinci sınır parçasının çizilmesi
Türkiye'nin şaka yapmadığını gösterir. Bir de Yunanistan ile G.Kıbrıs arasındaki coğrafi ilişkiyi koparır. Mısır ile Akdeniz'de komşu olan Türkiye, müşterek sınır çizerse, 100 bin kilometreye yayılan alanın haklarına sahip olduğunu bir kez daha ortaya koyar.
G.Kıbrıs işin farkında. Yunanistan'a öneri getirdi. Dedi ki: "Gel birlikte kıta sahanlığı antlaşması yapalım." Yunanistan'ın önceliği Mısır, o yüzden bu öneriyi ciddiye almadı. Derdi, Mısır ile masaya oturmak ve sınır çizmek. G.Kıbrıs'la birlikte hareket edip, Türkiye'nin tepkisini çekmemek. Ekonomik krizdeki komşu süreç yönetiyor. Çünkü Türkiye olarak alacağımız çok fazla diplomatik karar var. Açılmayan kartlara dikkat.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA