Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

S. Arabistan'dan nükleer atak

Enerjide senaryo en zor öngörüdür!
Bugünün koşulları ile yarının ihtiyaçlarını görerek politikada, hukukta güvenlik ve teknikte yeni yok haritasını çizmektir. Ülkeler bir değil birkaç senaryo ile çalışır. İngiltere'deki Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House, Ortadoğu ile ilgili bir senaryo hazırlamış.
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer'in de mütevelli heyetinde yer aldığı Chatham House, "2030'dan sonra Suudi Arabistan petrol ihraç eden değil, ithal eden bir ülke olacak" tezini işliyor.
Sıkı durun!
Bahse konu olan ülke, günde 90 milyon varil olan petrol üretiminin 10 milyon varilini tek başına sağlıyor.

***

Global Enerji Derneği'nin bu yıl beşincisini düzenlediği ve iki gün süren Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı'nda, hem S. Arabistan Petrol Bakanı Ali El Naimi'yi, hem de Kral Abdullah Şehri Nükleer ve Yenilenebilir Enerji Başkanı Haşim Yamani'yi dinledim.
Yamani, "Rüzgârımızın potansiyeli İspanya ile eşdeğer. Kuzeybatımız dünyanın en verimli güneş kaynağına sahip. Jeotermalde denizden yararlanacağız. 2032'ye kadar toplam elektrik üretimimizin yüzde 50'sini nükleer ve yenilenebilir enerjiden sağlayacağız" dedi. Şaşırdım. Dünyanın en zengin petrol ülkesi neden güneşe ve nükleer enerjiye yönelir ki?
***

Meclis'te Suriye tezkeresinin geçtiği gün yapılan bu açıklama Türk medyasının ilgisini çekmedi bile! Halbuki S. Arabistan ortaya bir paket koydu. Mesajı net. "Eğer İran durmayacaksa ben de nükleer güce sahip olurum" diyor. Bir de hidrokarbonu gelişigüzel kullanmayacağına vurgu yapıyor.
Petrolü ihraç edip, daha çok para kazanmak, güneşten, sudan daha ucuza elektrik üretip, Kyoto Protokolü'ne göre gelir kaybına uğramayacak.
Yeni hidrokarbon oyunu bu.
2007'de start verilen oyunun en önemli aktörü ön planda olduğu için bugüne kadar hep Rusya'ydı.
Şimdi devreye nüfusu çok genç, elektrik tüketimi çok yüksek olan S. Arabistan giriyor.
Enerji stratejistleri petrol devinin "Daha kârlı üretim varken niye bu yoldan gideyim.
Sürdürülebilir bir yol çizeyim" diye oyun kurduğunu söylüyor.
***

Her fırsatta, "Arz sorunumuz yok" diyen S. Arabistan nereye koşuyor? Çünkü izlediği yol bir tasarruf politikası değil, jeo-politik oyunu. Son yıllarda petrokimya sektörüne yatırım yapan, doğalgazı efektif kullanmaya karar veren, petrolünü de geleceğin ihraç ürünü yapmak isteyen ülkede değişim için çoktan düğmeye basmış.
Yapılan açıklamalar "Yeni Arap aklını" ortaya koyuyor.
Arap coğrafyasının en kuzey ucunda yer alan Suriye meselesini yeni Arap aklından bağımsız düşünmek mümkün mü?
Bu yüzyıla petrol değil, doğalgaz damga vuracak!
Rusya ise bir yandan gaz avantajını kullanırken diğer yandan da küresel siyasetin hedefi olacak. Tabir yerindeyse Rusya hem bir altın madeninin hem de bir bombanın üstünde oturuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA