Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Ezber bozamayan parti

Bir zamanlar işler yolunda gidiyordu. Hepimiz mutluyduk. 2008'de başlayan ve dozu giderek artan büyük buhran hikâyeyi bitiriyor. ABD'de ister Obama seçilsin, ister Romney, kısa vadede ABD ekonomisinde dolayısıyla dünya ekonomisinde pek bir şey değişmez. Kapitalizm yeni bir finansal mimariye ihtiyaç duyuyor. Dünya ara dönemden geçiyor. Bir paradigma bitti. Yeni bir paradigmaya ihtiyacımız var.
1960-1980 dönemine sol damga vurmuştu.
1980'lerde bu dalga yerini 30 yıldır yaşamayı öğrendiğimiz neo liberalizme bıraktı.
Ancak neo liberal politikalar tükendi. Biten belli. Şimdi yerine neyin geleceğini bilemiyoruz. Sol politikacılar, sol iktisatçılar, giden neo liberalizmin yerine işleyen siyasi, ekonomik ve yeni bir toplum anlayışını koyamıyor.
Türkiye'de sol, 30 yıldır hep yoksulluk üzerine politika yaptı. Yakınmaktan öneri getirmeye fırsat bulamadı. Artık yoksulluk konusunda somut bir adım atmalı. Solun insan yüzünü gösteren yeni bir ekonomi politikası, somut model önermesi gerekiyor.

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi dün Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) konuğuydu. Ekonomide temel sorunlar, riskler, OVP ve 2013 bütçesi değerlendirildi. Aynı saatlerde Fitch, "Türkiye'yi yatırım yapılabilir" ülke kategorisine aldı. TÜİK ise yıllık bazda yüzde 7.8'e yükselen enflasyonu açıkladı.
İktidarda olan, böyle bir muhalefetten başka ne isteyebilir ki! Ana muhalefet ezberi bozamıyor. Umut veremiyor, gündemi kaçırıyor. "Bu CHP 40 yıl da geçse ekonomiyi yönetemez" diyenleri darmadağın edemiyor. Hayal kırıklığı sürüyor.
Yalancı çoban hikâyesini bilir misiniz?
Çobanın biri sürüyü otlatırken, eğlenmek için köylüye "kurt geldi" der. Köylüler geldiklerinde kurdun olmadığını görürler. Panik içinde koşuşturan köylülerin hali çobanın monoton hayatını renklendirince, çoban bunu birkaç defa tekrarlar. Bir gün kurt gerçekten gelir ama çoban inandırıcılığını yitirdiği için en gerekli zamanda köylüleri yanında bulamaz. Sürüyü kurt yer.
Ekonominin hep kötü gittiğini söyleyen CHP, işlerin gerçekten sarpa sarmaya başladığı dönemde sizce sürüyü kurda kaptırır mı?
***

Coca-Cola CEO'su Muhtar Kent'in dediği gibi, mevcut durumu korumaya dönük Derviş programı kişi başına milli geliri 2 bin 500 dolardan 10 bin doların üstüne zıplattı. İkinci eşiği aşmak yani 20 bin dolarlık milli geliri yaratmak için yeni politikalara ihtiyacımız var.
2013 zor bir yıl. Durgunluk yeniden kapımızı çalabilir!
Türk siyaseti her zaman sürprizlere açıktır. Dinamikleri güçlüdür. Hiç beklenmediği anlarda ani "u" dönüşleri yapabilir. O yüzden gelecek yıl yüzde 2 ya da yüzde 3 büyüyebiliriz. Ama bu büyüme orta vadede Türkiye'yi zıplatmaz!
Artık mevcut makro ve mikro programları birleştirip yeni bir ekonomik program hazırlanmalı. Buna kafa yorması gereken CHP ise elinde olanlarla bekliyor. Galiba başka çıkış yolu yok.
Kendine sol misyon biçmeyen, kamuoyunun ısrarla sol diye gördüğü CHP'yi rahat bırakalım, gitsin!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA