Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Bugün seçim olsa hangi parti kazanır?

Metropoll Araştırma Şirketi 3-8 Ocak arasında geniş kapsamlı bir "Türkiye Siyasal Durum Araştırması" yaptı. Veriler hem iktidar hem de muhalefet açısından dersler ve mesajlarla dolu.
Aslında bugünlerde kamuoyunun nabzını tutan böyle bir araştırmaya ihtiyaç vardı.
Çünkü yine kafaların karıştırılmak istendiği bir dönemden geçiyoruz. Baksanıza bir yanda hiç üzerinde durulmaması gereken medya eksenli bir "sivil faşizm" öcüsü ortaya atıldı, öte yanda CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "AKP yüzde 20'lere düştü" diyerek iddialı bir çıkış yaptı.
Bu iddia doğru muydu?
Sorunun cevabını Metropoll'ün yaptığı son araştırma veriyor.
Prof. Dr. Özer Sencar başkanlığından yürütülen çalışma toplumun nabzını tuttuğu gibi "Bugün seçim olsa kime oy verirsiniz?" sorusuna da cevap veriyor.
İşte o araştırmanın ayrıntıları...
Türkiye toplumuna göre 2009'un en önemli olayı "Demokratik açılım" süreci.
Peki, toplum demokratik açılıma nasıl bakıyor?
Destekleyenler yüzde 38.7.
Desteklemeyenler yüzde 53.8.
Daha önceki araştırmalara göre destekleyenler azalmasa da desteklemeyenlerde önemli bir artış var.
Kamuoyunda en çok tartışılan hükümetin açılımı yönetme başarısına gelince...
Halkın yüzde 33.3'ü hükümeti başarılı bulurken, yüzde 59.2'si başarılı bulmuyor.
Peki, halk neden hükümete yeterli desteği vermiyor?
Öne çıkan iki önemli neden var:
Bir:
Yüzde 15.1'le "hazırlıklar yeterli değil".
İki:
Yüzde 12.7 ile "açılım halka yeterince anlatılmıyor."
Araştırma toplumun ekonomiye bakışını ve sosyal yaşama ilişkin düşüncelerini de ortaya koyuyor. Bu noktada kritik birkaç soru var. Bunlardan ilki küresel krizin yaşandığı 2009'da hükümetin ekonomik politikalarına halkın nasıl baktığı. Toplumun yüzde 42.4'ü AK Parti hükümetinin ekonomi politikalarını başarılı bulurken, yüzde 55.1'i başarısız buluyor.

CHP 6, MHP 4 puan düştü

Peki, toplum tartışmalı, gerilimli bir siyasal ortama rağmen hayata nasıl bakıyor?
Ocak 2010 tarihli araştırma, katılımcıların yüzde 51.5'inin hayatından memnun olduğunu, yüzde 48'inin ise memnun olmadığını gösteriyor.
Şimdi gelelim sonucu merakla beklenen asıl soruya... Acaba bugün bir milletvekili seçimi olsa Türkiye halkı hangi partiye oy verir? Kararsızlar ve protesto oyları dağıtılmaksızın ortaya çıkan sonuç şöyle:
AK Parti yüzde 32.3
CHP yüzde 16.2
MHP yüzde 14.4
DTP-BDP yüzde 5.3
SP yüzde 2.1
DP yüzde 1.2
TDH yüzde 5.8
Kararsız yüzde 11.1
Bu sonucu Metropoll araştırmacıları şöyle yorumluyor:
"Kasım 2009'da yaptığımız araştırmayla karşılaştırıldığında, AK Parti'nin oy oranında bir değişim gözlenmezken, CHP'de yaklaşık 6 puan ve MHP'de ise 4 puanlık bir azalma olduğu görülmektedir."
Bu sonuç hâlâ Türkiye'de AK Parti dışında siyaset üreten bir siyasi yapı olmadığını gösteriyor. Bu nedenle iktidar değil, hâlâ muhalefet oy kaybediyor. Araştırmacılar özellikle CHP'nin kaybına dikkat çekiyor:
"CHP'nin bu kadar kısa sürede yüksek bir oy kaybı yaşamasının nedenleri arasında Onur Öymen'in 'Dersim gafı' ve buna Deniz Baykal'ın destek çıkması ile Mustafa Sarıgül'ün yeni parti kurma çalışmalarının sinerji yaratmasının etkili olduğunu düşünmekteyiz."
Peki Sarıgül daha çok kimden oy alıyor? İlk sırada CHP'li seçmenler olmasına rağmen, siyaset uzmanları Sarıgül'ün her kesimden oy almasına dikkat çekiyor.
Araştırma sonuçları iktidarı özellikle demokratik açılım gibi köklü değişim süreçlerini yönetme ve anlatma açısından uyarırken, asıl uyarıyı CHP'ye yapıyor.
Türkiye'nin 38 ilinden milletvekili çıkaramayan, 32 seçim merkezinde üye bulamadığı için kongre yapmakta zorlanan CHP, siyaset üretemediği gibi bir de kapsama alanına göz diken siyasi aktörlerle baş etmek zorunda...
"Tehlike" çanları CHP için çalıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA