Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Ali Sami Yen park olursa...

Van depremi bir kez daha fay hattı üzerinde ev yapmanın nasıl bir felakete dönüştüğünü yüzümüze çarptı. Ders alır mıyız bilmiyorum ama Başbakan Erdoğan'ın, o sert ve gerçekçi açıklaması, "Artık hasarlı binaları yıkacağız" biraz olsun umut verdi. O umutla atılacak adımları yakından izleyeceğim.
Ama önce bir uyarı. Van ve Erciş depreminin nasıl bir zeminde olduğunu izlerken en dikkat çekici şey, bitişik binalar arasında kaçacak, sığınacak bir alanın olmaması... Bırakın mimari veya şehir trafiğini azaltma kısmını, sadece depremde sığınmak için bile şehirlerin meydanlara ihtiyacı var.
Birkaç Anadolu şehri hariç hepsi İstanbul'un kopyası gibi. Hiçbirinde meydan yok.İstanbul bu nedenle örnek olmalı ve bir yerden bu meydan işine başlamalı.
Alın Mecidiyeköy'ü... Mevcut Mecidiyeköy meydanı bile kaostan geçilmiyor.
Bir süre önce yazdım, Ali Sami Yen Stadyumu'nun yeri hazır bekliyor. İstanbullular da ciddi anlamda destek verdi ve gerekirse para toplamak için hesap numarası bile istediler. Halk hazır, geriye bir tek şey kalıyor; siyasi irade... Ali Sami Yen yeşil alan olursa bilin ki İstanbul'da güzel şeyler olacak...
Bu şehri yönetenler eğer iz bırakmak istiyorlarsa radikal karar alıp uygulamaya koymalılar. Bu bölgeler değerlendiği için devlet de, yerel yönetimler de ellerindeki arsaları satıp paraya dönüştürüyor. Sonra da park ve meydan yapacak alan kalmıyor.
İstanbul Zincirlikuyu'nun girişine bir bakın... Bu şehri yönetenlerin özellikle gelip o bölgeyi incelemeleri gerekiyor. Şu sıralarda orada yoğun inşaatlar var; Zorlu Center, Çelikler ve Seba Evleri inşaatı gibi...
Tamam, bu kentin modern ve yüksek yapılara ihtiyacı var ama o yoğunluğu kaldıracak altyapısı var mı?
Oranın bitişiğindeki Levazım Mahallesi'ndeki küçücük Attilâ İlhan Parkı dışında alan bile yok ve işin garip tarafı şehir yolu olarak bir site içi yol kullanılıyor.
Tüm bunlar bir dünya kenti İstanbul'a yakışıyor mu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA