Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Malatya'nın Mahmut Amcası

Türkiye'de kendi girişimcileriyle bir yere gelen şehir sayısı son yıllarda artsa da çok değil. Sayısı bir elin parmaklarını geçmez.
İlk öncüleri arasında Bursa, Kayseri, Gaziantep ve Denizli gibi hızla yükselen şehirler var. Şimdi onları ikinci kuşak şehirler izliyor.
Malatya o şehirlerden biri. Bu tür şehirleri öne çıkartan ise girişimci işadamları... Dün Malatya'daki İnönü Üniversitesi'nde bu konuyla ilgili anlamlı bir tören vardı. Malatya'nın sanayi denince ilk akla gelen ismi Mahmut Amca (Çalık)'ya Fahri doktora verildi.
Törene başta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün olmak üzere çok sayıda işadamı, yerel yönetici ve gazeteci katıldı.
İnönü Üniversitesi'ndeki töreni izlerken, 1940'lardan günümüze Anadolu'daki bir şehrin sanayileşmesinin öyküsünü de öğrendik.
Bu gerçeği kürsüye çıkıp konuşan Mahmut Çalık şöyle anlattı:
"Çalışma hayatına ilkokul döneminde başladım. 72 yıldan beri tekstilciyim.
Türkiye'de 1950'lere kadar 5 metre kefen bezi bile Amerika'dan geliyordu. Bugün tekstil sanayii çok gelişti. 75 milyonluk Türk milletini, 225 milyon yabancı milletlerden insanı giydirme seviyesine ulaştı. Bu, ülkemiz adına büyük mutluluktur."
Her ilin bir öncü sanayicisi vardı ve Mahmut Çalık da Malatya'nın öncü sanayicisiydi, 80 yaşına rağmen hâlâ iddialı ve umutluydu.
Mahmut Amca, "Hedefi olmayan bir yere gidemez" diyor ve ekliyordu:
"Bu gençlerin önü açılsa bu ülke kısa zamanda dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girer..."
Malatya İnönü Üniversitesi'nin salonunu dolduran kalabalığı izliyorum. Pür dikkat o tecrübeli ses dinleniyor.
O tecrübeyle Bakan Nihat Ergün'ün şu sözleri yeni dönemin nasıl bir ivmeyle süreceğine işaret ediyor.
Bakan Ergün şöyle diyor:
"Üniversiteyle sanayi işbirliğinin derinleştirilmesi gerekiyor. Artık akıl terinin dökülmesi gereken bir çağdayız. Akıl teri demek yüksek katma değer, ileri teknoloji demek. Bunun için yeni fikirlere, yeni projelere ihtiyaç var. Proje getirin yüzde 75'ini biz karşılıyoruz."

Şimdi ticareti öğrendin
Mahmut Çalık'ın Malatya'ya neler kattığını, ticaret hayatına nasıl baktığını herkes kendi üslubuyla anlattı ama bence en ilginci genç bir torununa öğrettiğiydi.
Çalık'ın torunu Ahmet Taçyıldız da dedesinin mesleği tekstile girmiş bir şeyler yapmaya çalışıyor. İpliği de dedesinden alıyor.
Fiyatını da 10 liradan. Ama bir gün o ipliğin yabancılara 8 liraya satıldığını öğrenince kızgınlıkla dedesine gidiyor ve soruyor:
"Dede herkese 8 liraya verdiğin ipliği bana neden 10 liraya veriyorsun?" Dede Mahmut Çalık gülümser: "İşte şimdi sen ticareti öğrendin..."

Malatya Büyükşehir oluyor
Şehirlerin cazibe merkezi olduğu bir dönemdeyiz. Malatya bu açıdan da kendini hızla geliştiren bir şehir... Mahmut Çalık'ın ödül töreninden sonra bir süre şehir turu yapıyoruz. Üç organize sanayi bölgesi olan şehirde sanayi yatırımı arttığı gibi kentleşme açısından da önemli bir değişim var.
Bir yanda yenilenme sürüyor bir yandan modern binalar yükseliyor. Malatya şimdi atak yapmak için Büyükşehir olmayı bekliyor.
Tüm okurlarımın 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyorum...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA