Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Meksika'da iki Erdoğan rüzgârı

Meksika

Türkiye'de bunlar tartışılırken seçim havası tüm yoğunluğuyla süren Meksika'da iki Erdoğan rüzgârı esiyor. Başbakan Erdoğan, G20 zirvesi için Meksika'nın tatil kasabası Los Cabos'taydı. Dünyanın gözü kulağı da 20 büyük ekonominin kararlarına odaklıydı.
Zirvede Türkiye'yi yakından ilgilendiren iki konu vardı: "Euro krizi" başta, küresel ekonomiye ve Suriye sorununa Türkiye'nin bakışı.
Türkiye iki konuda da ilgiyle izleniyor. Bu nedenle Başbakan Erdoğan zirve boyunca Obama, Putin ve Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı Hollande gibi çok sayıda dünya lideriyle bir araya gelecek; bu nedenle Meksika gazete ve TV'lerinde sık sık görünüyor. Aynı şey, başkent Mexico City'de de yaşanıyor. Çünkü burada da Mustafa Erdoğan var ve Anadolu Ateşi rüzgârı esiyor. Sadece başkentte 3 günde 5 gösteriyle 30 bin insan Anadolu Ateşi'yle buluştu.
Medya, Anadolu Ateşi'ne geniş yer verdi. Başbakan Erdoğan'la Mustafa Erdoğan'ın soyadı benzerliğini soranlar bile var. Mustafa Erdoğan bu durumdan memnun: "Soyadı benzerliğini hep soruyorlar. Özellikle de Avrupa ve Arap coğrafyasında çok işime yarıyor. Sadece güler yüz gösterdikleri için değil, işleri de hızlandırıyorlar..."

Horizon için şikâyet mi var?

Meksika'da Anadolu Ateşi yoluna devam ederken biz ülkeyi tanımaya, Türkiye ile ilişkilerini öğrenmeye çalıştık. 1 milyar dolarlık bir ticari ilişki var. Türkiye, Meksika'dan 700 milyon dolarlık ithalat yapıyor. Daha çok otomobil ve elektronik eşya alıyor. Bir de son yıllarda gelişen hayvan ticareti var. Tek negatif eleştiri de o konudan geldi.
Bir süre önce bir Lübnan şirketiyle Türkiye'nin hayvan ihracatının en büyük ismi Horizon firması, Meksika'da çok miktarda hayvan alımı yapmış. Sonra bir şeyler olmuş, araya sahte tescil belgeleri girmiş ki Meksika hükümeti, Türkiye'nin Tarım Bakanlığı'na şikâyette bulunmuş...
Edindiğim bilgilere göre Bakan Mehdi Eker, konu üzerinde hassasiyetle duruyor. Doğrusu merak ediyorum, son yıllarda hızla yükselen Horizon firmasını Meksika hükümeti neden şikâyet etti?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA