Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Batı'daki batış

Bizim Merkez Bankamızın başkanı "Para basıp herkese dağıtarak ulusal geliri iki katına çıkaracağım" dese gülersiniz, değil mi? Çünkü o girişim enflasyonu azdırmaktan başka sonuç vermeyecek bir yutturmaca olur.
İnanması
güç ama, Avrupa ekonomisinde tam öyle bir acıklı komedi yaşanmakta. Borç bataklarından çıkmak için büyümek şart. Oysa borç azaltmanın başlıca çaresi diye kemerler sıkıldıkça ekonomi küçülüyor.
Tek para babası -pardon, anası- Almanya da kesenin ağzını açmayacağını tekrarladıkça birliğin Merkez Bankası başkanı Noel Baba rolüne çıkarak "Korkmayın" diyor, "borçları karşılamak için gerekeni yapacağım."
Yani para basacak. Paniktekilerde "Kurtulduk" diye bir sevinç, bir sevinç... Borsalar yükselirken başbakanlar sırıtıyor...
Sürü hayvanları içinde yaşlanarak, hastalanarak, yaralanarak zayıf düşenleri yırtıcılar yer. İnsanlar devreye girip onları kurtarırsa ekoloji dengesi bozulur, bölgedeki doğa düzeni çöker.
Kapitalizmin doğasında da kurtarma yoktur. Kâr amaçlı boğuşmada üste çıkan güçlenerek büyür, altta kalan elenir. Çarkların "sağlıklı" dönmesi öyle olur.
Kendi ekonomi düzeninin anayasasına karşı çıkmaktan başka çaresi kalmayan Avrupa gün geçtikçe sosyal patlamalarla yoğunlaşacak bir kargaşaya gidiyor.

***
Asıl "kale" Amerika çıkmaza girmedikçe statükonun sarsılmayacağı söylenir. Oysa depremin merkez üssü o ülke; terslik oradan çıktı. Finans bezirgânları halkı ve birbirini dolandırdıkça "balonlar" oluştu. Onlar patlayınca da en büyük müflisler "kurtarıldı".
Bugünkü sonuç?
Teorik ve ideolojik yaklaşımları bir yana bırakıp katı gerçeklere bakalım.
Yürürlükteki düzenin tabanı orta sınıftır. İnsanlar çalışıp para biriktirecek, bir konut ve araba sahibi olacak, çocuklarını üniversiteye gönderecek, emeklilikte rahat edeceklerine güvenerek yaşayacak. Orta sınıf öyle doğar, kendini öyle sürdürür. Amerika'yı da o birikim geliştirdi.
Şimdi?
Federal Reserve adlı resmî kurumun son raporuna göre 2007 ile 2010 arasında ülkedeki ortalama servet azalışı 40%!
Dikkat edin: "ortalama". Tepedeki küçük kesimin varlığı ise azalmadı, çok arttı. Çünkü onlar paralarını çöküntü sahnesi olan gayrimenkul sektörüne değil, yükseleceğini özel kaynaklardan haber alabildikleri hisse senetlerine yatırmışlardı.
Genel düşüşün nedeni ve sonucu orta sınıftakilerin işlerini, tasarruflarını, taksitini ödeyemedikleri evlerini yitirerek alt sınıfa yuvarlanması.
***
Tepedekilerin başkan adayı Romney ülkeyi ve dünyayı kurtarabilecek bir lider olduğunu kanıtlamak için çıktığı yolculukta Olimpiyat hazırlıklarını kötüleyerek Londralıları ifrit etti, İsrail'de "Başkentiniz Kudüs'tür" buyurup Filistinlileri çıldırtarak barışı büsbütün çıkmaza soktu, dün de Polonya'da pot üstüne pot kırdı.
Bu adam egemenlerin umudu. Durum vahimdir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA