Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK ERDURAN

Psikomamografi

Öyle bir şey olmadığını biliyorum. Kadın göğsünden söz ederken lafı ruhsal röntgene getireceğim de, ondan uydurdum.
Yakın sayılacak geçmişte Amerikan zencileri başkan seçilmek değil ya, iyi bir lokantada kabul görmeyi hayal edemezlerdi. O yıllarda ülkedeki siyahi özgürlük akımlarının başında Kara Panterler vardı. Kaba güce direnme yanlısı, dövüşken, ama çoğu cin gibi de zeki delikanlılardı.
Unutamadığım anılardandır. Onlardan biri tartışmalı bir toplantıda İngiliz temsilcilerle şöyle alay etmişti:
"Bütün Batı ülkelerinin okul kitaplarında Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfettiği yazılı. Daha önce insanlığın haberi yokmuş o kıtadan. Aynı kitaplar sayın Kristof'un kıyıya çıkınca ormanda geyikler ve ayılarla birlikte Kızılderili yerlileri de gördüğünü bildiriyor. Siz beyazlar başka renkli kişileri insandan saymıyorsunuz.
Asıl bu yabanilik değil mi?
"

***

Batı'nın o uygarlık dışı ayıbının artık gerilerde kalmış, eğitimli çevrelerde ırkçı ya da seçkinci değerlendirmelerin her türünün çoktan aşılmış olduğunu düşünebilirsiniz. Yazık ki yanılırsınız.
Medyasına bakın Batı'nın. İnsan kaybı olaylarını bile nasıl değerlendirdiklerine dikkat edin. Paris varoşunda üç kişinin vurulması baş sayfalarda ve televizyon bültenlerinin ilk sıralarında büyük haber. Bağdat'ın göbeğinde otuz insanın havaya uçurulması gazetenin derinliklerinde birkaç santimle duyurulursa duyuruluyor.
Ekranlarda ise hiç yok.
Doğu afetlerinin Batı'da önemli haber diye duyurulması için bol sıfırlı ölü sayılarına yol açan depremler, tsunamiler gerek.
Bugün bana bunları düşündüren ne oldu, onu da söyleyeyim. Sabah İngiliz, Amerikan, Fransız kanallarına baktım. Aradan hayli zaman geçmiş olduğu halde, Kate adlı tazenin bir dergide yayımlanmış üstsüz resimleri hâlâ ateşli tartışma ve yorum konusu hepsinde.
Peki, her hafta sayısız Batı yayın organında gezegenimizin kırsal bölgelerinde çekilmiş "yerli kabile" fotoğrafları görebilirsiniz. Birçoğunda kadınların göğsü bağrı açıktır. Ama hiç mesele olmaz. Neden?
Sormam yersiz tabii. İnekler de kocaman memeleri açıkta dolaşmakta. Mesele oluyor mu?
"Saçmalama, hayvan memesiyle insan memesi bir tutulmaz" demeyin. Beyazlar (buna bizim "beyazlarımız" dahil) bugün bile o yerli kadınlara kendileri gibi tam insan olmayan yarı-hayvanlar gözüyle bakıyorlar maalesef.
***

Yazının buraya kadarını haklı bularak okuduysanız, "Ben öyle beyaz değilim" diye kendinize geçer not vermeden önce ruhunuzun bir röntgenini çekmeye çalışın lütfen.
Köylülükten tam sıyrılamamış halleri, sizin alışkanlıklarınıza uymayan davranışları, eğilimlerinize ters düşen tercihleriyle sinirinize dokunan kimi vatandaşlarınıza nasıl bakıyorsunuz?
Efendim?
Kendinize iltimas geçmiyorsanız, bravo size. Ama bilin ki uygar azınlıktasınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA