Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Geçsin günler, haftalar

Cumhurbaşkanı Sezer ile Meclis Başkanı Arınç'ın dün "Trafik Haftası" mesajlarını okuyunca, biraz aklımız karıştı.
Sezer "Kazaların önlenmesi konusunda herkesi sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdığı" mesajını "Trafik Haftası nedeniyle tüm yurttaşlarımıza esenlikler, sağlıklı ve kazasız yolculuklar diliyorum" diye bitirdi.
Arınç da herkese "Dikkatli olun, kurallara uyun" tavsiyesinde bulundu, "Kazasız günler" diledi.
Aklımızın karışmasının nedeni; ikisinin de sadece bir haftanın değil, 2004'ün tümünün trafiğe ayrıldığını unutmuş görünmeleri. Oysa 2004'ün "Trafik Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla 4 ay önce yayınladıkları mesajları ve o mesajlardaki önerilerini hatırlatmalarını ve yetkilileri "Aradan bunca zaman geçti, hâlâ ciddi bir çaba yok" diye uyarmalarını beklerdik.
Sezer yıl başındaki mesajında, "Trafik Güvenliği Hareketi" başlatılmasını, bu çerçevede yıl boyunca toplumun her kesimine yoğun bir trafik eğitimi verilmesini istemişti.
Arınç ise yine o günlerde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu başkanlığındaki heyeti kabulünde, "Hükümetten gelecek trafik kazalarını önlemeye yönelik tüm düzenlemelere destek vermeye hazır olduklarını" bildirmişti. Aksu bu taahhüte çok sevinmiş, "Hazırladığımız eylem planı kapsamında Meclis'e bir dizi tasarı göndereceğiz" demişti.
Trafik Yılı'nın neredeyse ortasına gelindi, ne Sezer'in önerdiği "Trafik Güvenliği Hareketi"nden bir haber var, ne de Arınç'ın destek sözü verdiği tasarılardan.
Yine sadece cezalarla, denetimlerle, sürücülere gözdağıyla kazaların azalması bekleniyor. Oysa dünya "İnsanoğlunun karşılaştığı en ölümcül tehlikelerden biri" olarak görülen trafik kazalarına karşı sürekli yeni önlemler geliştiriyor. İşte birkaçı: Genç sürücülere belirli süre (en az 18 ay) gece trafiğe çıkma yasağı getirmek, ehliyet yenileme sürelerini kısaltmak ve her defasında mutlaka hekim onayı aramak, kent içinde özel araç trafiğini azaltmak için vergi koymak (Londra'da uygulanıyor), yollarda hızı düşürmek için daha sık göbek yapmak.
Bizde bırakın bu tür yaratıcı önlemleri, sürücü adaylarına ehliyet öncesi kent içi trafik eğitimi zorunluluğunu bile yerleştiremedik...
Son söz: Sizin bu yazıyı okuduğunuz sürede Türkiye'de en az iki trafik kazası daha meydana geldi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA