Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Ayak sesleri

Küresel krizin bundan sonraki sürecine ilişkin yazıların -şimdiliksonuna geldik. Okuyanlar hatırlayacak; önceki günkü yazımda savaşın ayak seslerinin duyulmaya başlandığını belirtmiş, "Bu çağda, küreselleşen dünyada savaş mümkün mü" demeyin diye noktalamıştım.
Bugün savaşın ayak seslerini dinleteyim.

***

Avustralya'nın hafta sonu gazetesi "Weekend Australian" önceki gün Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick'le yaptığı mülakatı yayınladı. Şöyle diyor:
"Dünya ekonomisi yeni ve daha tehlikeli bir sürece girdi. Yeni ve çok farklı bir kasırganın henüz başındayız."
Bu kriz, Zoellick'e göre, çok ağır mali sonuçlarının ötesinde tarihi bir savruluşa ya da alt-üst oluşa da yol açacak: "Gezegenimizin jeostratejik dengesinde köklü değişiklikler görülecek."
Ne gibi değişiklikler? Zoellick'in yanıtı: "Ekonomik güç Batı'dan Çin'e kayacak."
***

Bu değişikliği ne(ler) tetikleyecek? İktisatçılar iki etken sayıyor: 1- ABD, 2- Euro bölgesi.
Sözü, dünya medyasının önemli ekonomi dergilerinden "Business Insider"a bırakayım:
Standard and Poor's, ABD'nin kredi notunu düşürürken, bu kararına gerekçe olarak "Dünyanın en büyük ekonomisinin karşı karşıya bulunduğu meydan okumaları değil, Amerikan siyasal sisteminin krizi yönetmedeki yetersizliğini ve yeteneksizliğini" gösterdi. Yani, ABD siyasal sisteminin önümüzdeki dönemde daha da kötüye gideceği öngörüsünde bulundu.
ABD siyasal sisteminin daha da kötüye gitmesi demek, ABD ekonomisinin daha da ağır bedeller ödemesi demek. Bu da, sadece siyasal değil, jeostratejik depremlerin habercisi anlamına geliyor.
***

Ya Avrupa veya "Euro bölgesi"? Söz yine "Business Insider"ın:
Avrupa'daki tablo giderek daha çok 1931 yılındaki duruma benzemeye başladı. (Not: Hitler'in iktidara gelmesinin arefesini kastediyor.) Evet. Artık ülkeler sınırlarını kapatmıyorlar, ordularını yeni silahlarla donatmıyorlar ama Avrupalılar arasındaki gerilim onyıllardır görülmeyen bir düzeye ulaştı.
Avrupa'nın çok yakında borç sorunu olan ülkeleri kurtarma gücünü yitireceği ortada. Euro bölgesinin dağılması kaçınılmaz.
***

Peki, "Euro bölgesi"nin dağılmasının ne gibi sonuçları olur. Cevap, Fransa'nın önde gelen iktisatçılarından Prof. Philippe Dessertine'den:
"Aşırı sağcı partiler Euro'dan vazgeçilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu dünya ekonomik topluluğunu parçalamak anlamına gelir. Ve de savaş tehlikesiyle karşı karşıya bırakır. 2008'de ABD'nin başındaki büyücü çırakları (Başkan Bush'u, ABD Yeni Sağı'nı ve Neo-Liberal ekibi kastediyor) Lehman Brothers'in batmasının hiçbir riski olmayacağını düşünüyorlardı. Sonucu gördük; küresel ekonomik sistem çöküyordu. Euro bölgesinin dağılması, Lehman Brothers'in 50 katı tehlike demek."
Ah unutmadan, Prof. Phillippe Dessertine'in geçenlerde bir kitabı yayınlandı. Adı: "Dünya Savaşa Gidiyor (Ne Zaman Döneceği Belli Değil)".
Başka söze gerek var mı?
NOT: Bu yazıda, internet sitesi "Slate.fr" tarafından derlenen "Ekonomik kriz Üçüncü Dünya Savaşı'na götürecek mi?" başlıklı araştırmanın verilerinden de faydalandım. Önemle belirtirim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA