Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Sık dişini komşu

Atina'ya gidenler bilir; Yunanistan başkentinin 8 kilometre kadar güneyinde "Hellinikon Sitesi" yer alır. Eski havaalanının da bulunduğu bu sitenin bir adı da, "Hellinikon Olimpiyat Kompleksi"dir.
Çünkü bu site ya da kompleks, 2004 Atina Yaz Olimpiyatları nedeniyle yapıldı.
Geniş mi geniş bir bölge... 620 hektarın üstünde.
Bu, Monako Prensliği'nin üç katı, Londra'daki Hyde Park'ın iki katı, New York'taki Central Park'a eşit bir yüzölçümü anlamına geliyor...
3.5 kilometrelik sahil şeridine de sahip olan komplekste spor için yok yok:
- Çelik, cam ve beton karışımı çatısıyla ünlü 72 bin kişilik Spridon Olimpiyat Stadı... 2004 Olimpiyatları'nda jimnastik karşılaşmalarının ve basketbol finallerinin oynandığı kapalı salon. Ayrıca 2006 Eurovizyon finalleri de bu salonda düzenlendi... Yüzme, senkronize yüzme, dalma ve su polosu karşılaşmalarının yapıldığı olimpik su sporları merkezi... 16 kortlu tenis sahası.
- Çim hokeyi sahası... 5.250 seyirci kapasiteli bisiklet parkuru... Ve daha neler neler...

***

Yunanistan'ın 9 milyar euro harcadığı, yani bir yıllık milli gelirinin yüzde 5'ini gömdüğü bu tesislerin şimdi hepsi yıkılacak!
Neden? Çünkü, "Hellinikon Sitesi" özelleştirilecek. Bir başka deyişle, haraç-mezat satılacak.
Özelleştirildikten sonra da "Prestijli konut bölgesi"ne dönüştürülecek. Rezidanslar, alışveriş merkezleri, lüks villalar, eğlence mekânları...
Yunanistan'da yeni kurulan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, önceki gün "Hellinikon Sitesi"nin satış ilanlarını yayınladı. İhaleye katılmak isteyen yatırımcılar 30 Mart 2012'ye kadar başvurabilecekler.
***

Böylece Yunanistan'ın 9 milyar euroluk yatırımı moloza dönüşecek.
Aslında komşunun bugün yuvarlandığı dipsiz borç krizinde 2004 Olimpiyat Oyunları harcamalarının da ciddi bir payı olduğu söylenir.
Bu kuşkuyu seslendirenler, Olimpiyatlar için yapılan harcamanın 9 milyar euronun çok üstünde olduğunu, ama kamu borç stokunu olduğundan düşük göstermek için, bu yatırımlar için alınan borçların bir bölümünün gizlendiğini öne sürerler.
Çok büyük olasılıkla doğru bu iddialar. Zira istatistiklerle oynamak, tıpkı vergi kaçırmak, rüşvet almak gibi, komşunun milli sporları arasında sayılıyor.
Rüşvet deyince, ekleyeyim: Olimpiyat tesislerinin ihalelerinde de az-buz rüşvet dönmemişti.
***

"Hellinikon Sitesi" 2012'nin tek özelleştirmesi olmayacak. Liste hayli uzun: Yukarda da saydığım, sitenin içinde yer alan eski uluslararası havaalanından Egnatya Odos otoyoluna, Yunan Posta İdaresi'nden Opap Paris müşterek bahis (Yani Yunan Spor Toto'su) şirketine, Atina içmesuyu şebekesinden bir dizi küçük limana, Yunanistan Elektrik İdaresi'nden bir dizi bölgesel havaalanına kadar komşunun altyapı tesislerinin neredeyse tümü yatırımcılara sunulacak.
IMF'nin şartı bu. AB'nin şartı bu. Avrupa Merkez Bankası'nın şartı bu. Kısacası "Troyka'nın dayatması" bu. Yoksa Yunanistan'a su bile yok.
Dayan komşu. Bu paketin hepsi satılırsa ve de sen son deliğinin de ötesine geçtiğin kemerinde iki-üç delik daha açılmasını sağlayacak "Sıfır beden" diyeti uygularsan, bugün gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 160'ını aşan (Yoksa yüzde 190'ı mı; sakın onda da hile yapmış olmayasın!) dış borcun 10 yıl sonra yüzde 120'ye inecek!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA