Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Uzakdoğu'dan iki füze

Zamanın durduğu ülkede, yani Kuzey Kore'de, halka "21'inci yüzyılın güneşi" diye belletilen Başkan Kim Jong İl'in ölümünün açıklandığı saatlerde, dünyanın bu en kapalı ülkesinin büyük komşusu Çin'in başkenti Pekin'de bir adam bir ekonomik forumda konuşuyordu. Konu: Genelde küresel ekonomik durum, özelde "Euro Bölgesi" krizi. O adam, Dominique Strauss-Kahn'dı. New York'taki Sofitel Otel'de bir kat görevlisiyle zorla cinsel ilişkiye girmesi sonucu koltuğundan olan, dahası bir süre cezaevine konulan IMF eski Başkanı Dominique Strauss- Kahn. Ardından Fransa'daki seks rezaletleri defterinin açılmasıyla saygınlığının son kırıntılarını da yitiren ve Sosyalist Parti'nin en güçlü cumhurbaşkanı aday adaylığından bir anda canlı cenazeye dönüştürülen Dominique Strauss-Kahn...

***

Sofitel rezaletinden bu yana ilk kez dünya kamuoyu önüne çıkan -son derece parlak iktisatçı- Dominique Strauss-Kahn'ın çizdiği Avrupa tablosu, Noel ve yılbaşı arifesinde herkesin içini daha da karartmaya yeterli:
"Avrupa ülkeleri bir kurtarma planından öbürüne, bir son şans zirvesinden öbürüne geçip duruyor. Ama ne kayıplarını kabul ediyor, ne ekonomilerin büyümesinin önünü açabiliyor ve ne de güven ortamını geri getirebiliyor.
Euro Bölgesi ırmağın azgın sularında yalpalayan bir sala benziyor. Sal şu sıralar ırmağın tam ortasında ve bütçe birliğinin gerçekleştirilememiş olması nedeniyle sulara gömülmek üzere..."
***

Bir de o salda can derdine düşenlerin çığlıklarına kulak verseniz; uykularınız kaçar.
İtalya'ya, İspanya'ya, Portekiz'e kadar gitmeye gerek, komşunun çığlıkları bile euro salının kaçınılmaz sonunu kestirmeye yeterli.
Buyurun, Yunanistan'dan son haberler:
Atina'da ve Selanik'te binlerce apartmanın yönetimi, ortak giderlerde tasarruf için bu kış kaloriferleri yakmamaya karar verdi. Birinci sonuç: Halk odun sobalarına yöneldi. Oduna talep patlayınca, fiyatlar iki katına çıktı. İkinci sonuç: Odun alamayan halk zaten iyice azalmış olan ormanlarda kaçak ağaç kesimine başladı.
Fransa'daki "Marianne2" sitesine düzenli olarak Yunanistan'dan haberler gönderen antropolog ve blogçu Panagiotis Grigoryusur'un son yazısından bir bölüm: "PASOK Milletvekili Spiros Kuvelis, 23 Kasım gecesi otomobiline binerken bir grubun saldırısına uğradı. Saldırganlar Kuvelis'i epey tartakladılar, özel eşyalarını çaldılar ve eylemi ertesi gün Yunan basınına duyurdular. Kendilerini 'Meçhul Anarşistler' diye tanımlayan saldırganlar olayı şöyle anlattılar: '23 Kasım gecesi Kuvelis'i süper lüks bir Lexus'e binerken gördük. Büyük olasılıkla araba kendisinindi. Hiç duraksamadan saldırmaya karar verdik. Eşek sudan gelinceye kadar dövdük, üstündekileri çaldık. Ne de olsa o da halkı soyanlardan biriydi. El koyduğumuz çantasında bir dizüstü bilgisayar, lüks dolmakalemler, hesaplarında 90 bin euro bulunduğunu gösteren banka kartları, milletvekili kimlik kartı gaspettik. Bizi en çok şaşırtan, çantasında epeyce prezervatif de bulunmasıydı!' Anarşistler, açıklamalarını 'Eylemimiz her gün karşılaştığımız şiddete bir tepkidir' diye noktaladı." Bu olaydan sonra Atina caddelerinde turlayan lüks araç sayısı gözle görülür biçimde azaldı.
***

Daha İngiltere ile Fransa arasında her geçen gün daha da sertleşen ağız dalaşı var.
Daha, İspanya'dan sonra Fransa'da da bazı dükkânların ve kafelerin eski ulusal paraları (İspanya'da peseta, Fransa'da frank) yeniden kabul etmeye başlamaları var.
Daha, İrlanda'nın "Euro Bölgesi"nde kalıp kalmamayı referanduma götürmeye hazırlanması var.
***

Başkan Kim Jong İl'in ölümünün açıklandığı gün, Kuzey düşmanlarına gözdağı vermek için iki kısa menzilli füze denemesi yaptı.
Kuzey Kore'nin kısa menzilli füze denemesi yaptığı saatlerde, Dominique Strauss-Kahn da Pekin'den Avrupa'ya uzun menzilli bir füze gönderdi: "Benim uçkurumla uğraşacağınıza, batmakta olan salınızı kurtarmaya çalışın."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA