Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Bugün 1 Mayıs

Bugün 1 Mayıs... Emek ve Dayanışma Bayramı. Yani, 1980 öncesinin 1 Mayıs'larında meydanlarda yankılanan devrimci marştaki tanımla, "İşçinin, emekçinin bayramı." Peki ya işsizler?
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) dün küresel işsizlikle ilgili son öngörülerini açıkladı. Buna göre, dünyadaki işsiz sayısı bu yıl 6 milyon kişilik artışla 202 milyon kişiye ulaşacak. Neredeyse üç Türkiye nüfusu kadar. Ya da aşağı-yukarı İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya'nın nüfusları toplamı kadar. ILO karamsar: İşsizler ordusu 2013'te de büyümeye devam edecek ve 207 milyon kişiye çıkacak.

***

Bugün 1 Mayıs... "İşçinin, emekçinin bayramı." Ya işgücü piyasasına girmeye hazırlanan gençler?
Yine ILO raporundan aktarayım: Önümüzdeki iki yıllık dönemde 80 milyonu aşkın genç çalışma hayatına atılacak. Tabii çalışacak iş bulabilirlerse. ILO bu konuda da karamsar: İşgücü piyasası bitkisel hayatta. Bırakın 80 milyonu, 100 bin kişinin bile iş bulması imkânsız. Onca parlak diploma, onca umut, onca heyecan... Dünya bir kuşağı feda etmek üzere.
***

Bugün 1 Mayıs... "İşçinin, emekçinin bayramı." Yani işgününün 8 saat olması için Chicago'da 1 Mayıs 1886'da greve giden Amerikalı işçilerin "Şanlı eylem"inin 126'ncı yıldönümü. Ya bırakın 8 saati, 2-3 saatlik iş bile bulamayanlar?
Avrupa'nın büyük ekonomileri arasında işsizlik oranının en düşük olduğu ülke Almanya. Daha üç yıl önce işsizlik yüzde 10'un üstünde seyrederken bugün yüzde 8'in altına indi. Sırrı? İstatistik hilesiyle. Saati brüt 1 avrodan günde birkaç saat çalışanlar, yani günübirlik iş bulabilenler artık işsiz sayılmıyor.
***

Bugün 1 Mayıs... "İşçinin, emekçinin bayramı." Ya boğaz tokluğuna çalışanlar?
Yunanistan'da özel sektör çalışanlarının ortalama ücretleri son bir yılda yüzde 25 geriledi. Kesintilere karşı çıkan, kendini kapı önünde buldu. İtalya'da devletin hazırladığı erken emeklilik tuzağıyla insanlar işlerinden oluyor: İstifalarını veriyorlar, sonra bir de bakıyorlar ki, erken emeklilik en erken 2-3 yıl sonra. Beş parasız geçecek 2-3 yıl. Üstelik erken emekli olabilmek için o 2-3 yıllık dönemde prim ödemek gerekecek.
***

Bugün 1 Mayıs... "İşçinin, emekçinin bayramı." Ve önümdeki dosyada, elektronik posta kutumda, yığınla iş talebi başvurusu...
Bugün 1 Mayıs... "İşçinin, emekçinin bayramı" kutlu olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA