Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Bayraklar neden yarıda?

Cezayir'de ve dış temsilciliklerinde birkaç gündür bayraklar yarıda. Çünkü yas var. Cezayir Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika, geçen çarşamba günü bir haftalık yas ilan etti. Bu gece yarısı doluyor.
Yasın nedeni? Ali Kafi'nin ölümü.
Ali Kafi? Cezayir ulusal kurtuluş mücadelesinin ilk militanlarından biri. Savaş boyunca önemli komutanlar arasında yer aldı. Albaylığa kadar yükseldi. Askeri görevinin yanı sıra Ulusal Kurtuluş Cephesi tarafından ülkenin ikinci büyük vilayetinin sorumluluğuna da atandı.
Savaş bitip, Fransa Cumhurbaşkanı General Charles de Gaulle'ün başkent Cezayir'deki hükümet konağının balkonundan o ünlü "Sizi anladım" cümlesiyle kabul ettiği bağımsızlıktan sonra Ali Kafi yeni devletin diplomasisinde görev aldı. Suriye, Lübnan, Libya, Tunus, Mısır, Irak ve İtalya gibi ülkelerde Cezayir büyükelçiliği yaptı.
1928 doğumlu Ali Kafi daha sonra aktif hayattan çekildi. Ama 1990'ların başında ülke iç savaş girdabına sürüklenince, devlet yeniden ondan yardım istedi. 1992 başında Cumhurbaşkanı Şadli Bincedid'in istifası üstüne oluşturulan Devlet Yüksek Konseyi üyeliğine getirildi. Konsey'in başkanı Muhammed Budiyaf'ın 29 Haziran 1992'de bir suikastta hayatını yitirmesi üstüne de boşalan koltuğa o oturtuldu. Bu, fiilen Cumhurbaşkanlığı anlamına geliyordu. 1994 Nisan'ına kadar götürdü başkanlığı.
Kısacası, bağımsız Cezayir'in ilk kuşak devlet adamlarındandı.
Ama hayatı trajik bir sonla noktalandı.

***
16 Nisan 2013 gecesi, yani geçen hafta bugünün ileri saatlerinde Ali Kafi birdenbire fenalaştı.
Cumhurbaşkanı Buteflika hemen özel bir uçak tahsis etti. Yanına da ülkenin en iyi dört doktorunu verdi.
Ali Kafi, Buteflika'nın da tedavi gördüğü Cenevre'ye götürülecekti.
Uçak havalandı. Diplomatik girişimler sonucu İsviçre'den iniş izni alındı. Havaalanına ambulanslar getirtildi.
Uzatmayayım, Ali Kafi ve 4 doktoru taşıyan özel uçak sabaha karşı Cenevre havaalanına indi.
Hasta hemen sedyeyle ambulansa nakledildi.
Doktorlar da peşinden. Ama...
Cenevre havaalanı pasaport polisi, doktorlara "Ülkeye giremezsiniz" dediler. Neden? "Vizeniz geçersiz..."
Aceleyle yola çıktıklarını, Cezayir'deki İsviçre Büyükelçiliği'nin o saatte kapalı olduğunu anlatmaya çalıştılar. Pasaport polisi dinlemedi.
Üstüne üstlük Cezayirli doktorları bağırış- çağırış havaalanında gözaltına aldı.
Ali Kafi, zar-zor bulunan bir İsviçreli doktorun eşliğinde hastaneye götürüldü.
Faydasız... Birkaç saat sonra son nefesini verdi.
***

Sabah, aynı özel uçak Ali Kafi'nin cenazesini ve gözaltındaki doktorları alıp Cezayir'e döndü.
Cenevre polisi kılını bile kıpırdatmadı: "Geçerli vizesi olmayanı ülkeye sokmayız. Hayati önemde bir iş için bile gelmiş olsa..."
***

Geçen hafta yazılarımdan birinde "Ne biçim dünya bu" diye yakınmıştım. Tekrarlıyorum; "Ne biçim dünya bu? Ne acımasız bir sistem bu..."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA