Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Bir tekzibin perde arkası

SABAH son yıllarda en az "Tekzip yiyen" gazete. Çünkü her haberi kılı kırk yararak ve vicdani kriterleri asla göz ardı etmeden hazırlarız.
O nedenle mahkeme kararıyla gelen her tekzibe üzülürüm. Ama hiçbirinde 10 gün kadar önce yayınlamak zorunda kaldığımız tekzip kadar sinirlenmedim.
Konu, Erhan Öztürk'ün internetten satılan ve Sağlık Bakanlığı'nın suç duyurusunda bulunduğu bir kocakarı ilacıyla ilgili haberiydi.
Tekzibin öyküsünü Erhan Öztürk'ün ağzından aktarıyorum...

***

"Bakırköy 2'nci Asliye Ceza Hakimi Hasan Gülver, basın suçlarına bakan mahkemenin başkanı. Savcı Zekeriya Öz'ün Dubai tatiliyle ilgili SABAH'ın belge ve faturalarıyla birlikte yaptığı haberlere tekzip talebini kabul eden yargıç o. Hem de ondan önce sulh ceza mahkemesi Öz'ün talebini reddetmiş olmasına rağmen. Ayrıca, işadamı Ali Ağaoğlu'nun 'Tatilin faturasını biz ödedik' açıklamalarını da dikkate almadı.
İşte o Hasan Gülver bir ilke daha imza attı: SABAH'ın geçen Ocak'ta yayınladığı 'Damar açar dediler, tıkadığı ortaya çıktı' haberiyle ilgili tekzip talebini, 4'üncü Sulh Ceza Mahkemesi reddetmesine rağmen, yine kabul etti.
Haber özetle şöyleydi: B.Z. adlı bir vatandaş A Kalite pazarlama yetkilisi İsmail Çetin ile Dr. Mustafa Eraslan'ı Sağlık Bakanlığı'na şikayet etti. B.Z.'nin mektubunu ihbar kabul eden bakanlık, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, 'Gerçeğe aykırı beyanlarda bulunarak halkı yanıltan ve halkın sağlığını tehlikeye atan şüpheliler'in cezalandırılmasını istedi. Ayrıca, 'Damar tıkanıklığını giderir' iddiasıyla pazarlanan 'Calavix Panax, Clavis ve Clavis Panax' gibi bitkisel ürünlere el konulmasını da talep etti.
Dosya, İstanbul 16'ncı Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkemede şüpheliler, 'Dolandırıcılık, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma, satma' suçlarından 4 yıldan 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyorlar.
İhbar mektubu ve Sağlık Bakanlığı'nın suç duyurusu ile şirket yetkilileri yargılandığını görmezden gelen mahkeme başkanı Gülver, SABAH'ın avukatlarının dosyaya sunduğu bu belgelere rağmen, 4'üncü Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararını kaldırdı ve halkın sağlığıyla oynayan gıda takviyeli ilacın adeta reklamını yapan bir tekzip metni yazdırdı.
Gülver bu kararıyla şirketin parayla yapamadığını başardı; tekzip metniyle SABAH'ta tehlikeli mi tehlikeli bitkisel ilaçların reklamını yayınlattı.
Oysa Sağlık Bakanlığı hâlâ 81 ilin valisine söz konusu ilaçların toplatılması için denetimlere kesintisiz devam edilmesi talimatı göndermeye devam ediyor. İyi mi?"
Yorumunu siz yapın.
***

Sağlıklı ve mutlu bir hafta dileğimle...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA