Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Yatırımdan vazgeçtikleri Türkiye 1 numara oldu

Fransız Peugeot-Citroen Grubu'nun (PSA) İspanya'daki Vigo fabrikasında ürettiği B-Sedan modelinin dünyadaki en büyük pazarı Türkiye oldu. Öyle ki PSA, Türkiye'deki talep nedeniyle üretimi 75 binden 90 bin adede çıkarttı. Peugeot 301 ve Citroen C-Elysee modellerinin Türkiye'deki satışı yaklaşık 30 bin adedi buluyor. Bu rakam toplam üretimin 3'te 1'i...
Hatırlatayım… PSA bu modellerin üretimini Türkiye'de yapmayı planlıyordu.
Ancak, yatırım finansal krize takıldı. O dönemde darboğaz yaşayan PSA, maliyetleri kısmak için fazla kapasitesi olan İspanya'da üretime karar verdi.
PSA Grubu aslında Türkiye'nin en büyük pazarları olacağını daha ilk baştan biliyordu. Bu yüzden üretim için Türkiye'yi düşündü. Kriz nedeniyle vazgeçti, ama dünya tanıtımını Türkiye'de yaptı. Aracın satışına ilk olarak Türkiye'de başladı. PSA, B-Sedan'ı Türkiye'de üretmediği için pişmanlık duyuyor mu bilmem. Ama yerli avantajına sahip olsaydı, büyük ihtimalle daha çok satardı. Fakat en çok kaybeden Türkiye oldu.
Türkiye milyar dolarlık bir yatırımı, büyük ihracat gelirini ve istihdam fırsatını kaçırdı. Şimdi de cari açığı olumsuz etkileyen bir durum yaşanıyor. Yaklaşık 30 bin satan bir aracın Türkiye'de üretimi cari açığa olumlu katkı yapardı.
Türkiye büyük potansiyele sahip… Umarım, bu potansiyel yeni yatırımları sorunsuzca Türkiye'ye yöneltir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA