Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TARIK YILMAZ

'Çakalım çıkalım'cı olmadık istesek 500 milyon $'a satardık

Türkiye'nin sanayicileri sayılsa herhalde ilk akla gelecek isimlerden biridir Tuncay Özilhan. Efes Pilsen, Coca Cola İçecek, Kia, Adel Kalemcilik, Anadolu Sağlık... Finansta da varlar ancak sesi pek gür çıkmadı bugüne kadar. Alternatifbank, A Lease ve A Yatırım ve A Yatırım Ortaklığı ile finans sektöründe... Eylül 2009 verileri ABank'ın sektörün 21'inci bankası olduğunu söylüyor.
"Sizinle bankacılığa girenler çok yüksek fiyatlarla bankalarını sattı. Kaba tabirle 'çakıp çıktılar' Siz bu konuda hiç beceremedim diye düşündünüz mü" sorusu geldi Özilhan'a. Özilhan, 'Beceremedim demedim' diyerek başladı yanıtına ve şunları söyledi: "Biz 'çakalım çıkalımcı' değiliz. Eğer böyle baksaydık 400-500 milyon dolara satar çıkardık. Daha ağır, istikrarlı ve güvenli yapımız var. Bankayı satın aldığımız 1996'dan bugüne 3 tane genel müdürümüz oldu."
Orta ve küçük ölçekli bankalar içinde kalmasının en önemli nedeni perakende yani tüketici bankacılığına girmemeleri.. Kurumsal ve ticari bankacılık yapan banka, perakendeye girme kararı aldı. Bunun için Anadolu Endüstri Holding (AEH) içinde finans grup başkanlığı kurulmuş. ABank ve AEH Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, AEH Finans Grubu Başkanı Murat Arığ ile ABank Genel Müdürü Hamit Aydoğan, bankanın yeni dönemini bir grup gazeteciyle yaptığı toplantıda anlattı. Aydoğan'ın verdiği bilgilere göre, 47 şubesi olan ABank 2010 sonuna kadar 10 şube daha ekleyecek. Hedef 5 ylda 150 şubeye ulaşmak. Aydoğan bir şubenin maliyetinin 300-500 bin dolar arasında olduğunu belirtiyor. Bu da 5 yılda 100 şube için 30-50 milyon dolar arasında bir yatırım demek.
Perakende ve ticari bankacılığın birlikte yürüyeceği karma şubelere dönüleceğini belirten Aydoğan "Yaratıcı ve hızlı olmalıyız. Bu nedenle yeni dönemi 'Butik ve hızlı hizmet ile danışman yaklaşımı' olarak tanımladık" dedi. Arığ ve Aydoğan'ın anlattıklarına göre butik hizmet; orta ve orta üst gelir grubuna ve mevcut müşterilerin ihtiyaçları üzerine kuracak. Aydoğan bir ay önce konut ve otomobil kredisi vermeye başladıklarını başka bir bankanın çıkardığı kredi kartına da üye olacaklarını söyledi.
Murat Arığ da, şube yatırımlarının kârın bünyede bırakılarak karşılanacağını belirtti. Bu bilgiye Özilhan, 10 yılda 1 kere kâr dağıtıldığı ve kârın bünyede bırakıldığını ekledi. Bugüne kadar grup bankaya '150 milyon dolar' yatırmış. Özilhan, hedeflerini orta boy önemli bankalardan biri olarak açıkladı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA