Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Galatasaray'ı profesyonel yönetmek..

Geçen akşam sevgili dostum Hasan Subaşı'nın 70'inci doğum gününü kutlamaya, Zekeriyaköy'e giderken, Güven'i (Osma) düşündüm.. Bir başka sevgili dostumu..
Hasan, Arçelik'e yıllarca genel müdürlük yapmış. Koç Holding'de zirvelere ulaşıp emekli olmuş.. Havuzlu, bahçeli nefis bir villada yaşıyor.. Sorun da orda başlıyor.. Hele 70 gibi, sonu sıfırlı bir doğum gününe eli boş gidilir mi?..
Peki, her şeyi olan adama ne götürülür?.
Güven'i orda hatırladım işte..
1990'lı yılların ikinci yarısı.. Bir gurubumuz var, Galatasaray'ın her deplasmanına gidiyoruz.. Gittiğimiz hemen her statta, o kulübün hatıra eşya satış dükkânları var. Onlara da uğruyoruz. Bir meraktan.. İki, bizim gittiğimiz maçla ilgili bir şeyler yapmışlarsa, eşe dosta almak için..
Neler var, neler bu mağazalarda, insan zekâsına ve tüccar kafasına göre..
Manchester United'in Old Trafford girişindeki dev mağazasına "Yok" yoktu.. AkMerkez'in bir katı gibi nerdeyse bir dev mağaza..
Yahu kapıda Rolls Royce var.. Üzerinde Manchester United renkleri ve logosu ile.. Satılık değil, göstermelik. Alacaksanız, sipariş veriyorsunuz.. Rolls Royce sizin için yapıyor.. Kaç milyona mal olursa artık..
Parayı verip alacak çıktıktan sonra, lafı mı olur?. Dükkânı bir seferde gezmek mümkün olmadığı için, katalog verdiler.. Eve, otele dönenler, bakıp sipariş versinler diye.. Vay ki vay.. Neler düşünmüş, neler yapmış adamlar.. Kâğıt tutturan ataştan, en pahalı mücevherlere dek. Herkese, her keseye göre bir Manchester United var.
Dünyanın en zengin kulüplerinden Manchester United'in en büyük gelir kalemi, bu hatıra eşya satış mağazalarından geliyordu, o zaman.. Gişe ve televizyon gelirlerini katlayarak..
Bir gün Güven, elinde bir modelle geldi..
İsviçre'nin en ünlü saat ve mücevher markalarından biriyle, seyahat sırasında sözlü konuşmuş, sonra internetle yazışmışlar..
Galatasaray rozeti.. Bildiğimiz GS!.. Adamlar, ısmarlandıkça yapacaklar.. Altın, gümüş, platin bazlı.. Pırlanta, yakut taşlı.. Ödediğiniz fiyata göre, müthiş güzel rozetler..
Güven "Yöneticiler arkadaşın. Onlara anlat.. Galatasaray dükkânlarına katalog koyalım.. Sadece forma, atkı ile olmaz bu iş.. Pahalı şeyler de satsınlar" demişti. Söylemiştim.. Kimsenin umurunda olmadı..
Hasan'a giderken, o Güven aklıma geldi işte..
Hasan iyi bir Galatasaraylı.. 70'inci yılında, böyle mücevher bir rozet, ne güzel armağan olurdu ona..
Olmadı. Galatasaray alacaktı paramı, bir Fransız şampanya şirketi aldı..

***
Ünal Aysal (Ki ayrıldıkları eşleri dolayısıyla Güven'le bacanak olurlar) işe başlarken, "Galatasaray'ı, gelenlerin cebinden beslenen kulüp olmaktan çıkaracağız" demişti.. Kulübü ekonomik bağımsızlığa kavuşturmanın yolu, GalatasarayStorelar'dan geçiyor. Gişe, televizyon, sponsorlar tamam.. Ama devamlı ve akıcı gelir kalemi bu dükkânlar..
Bu dükkânlar çok iyi işletilmeli.. Hem kapıdan, hem internetle.. Durmadan yeni şeyler üretilmeli.. Galatasaraylı her defasında bu dükkânları, hem merak, hem keyifle gezmeli..

Bir takım kafalar durmadan "Neler üretebilir, neler satabiliriz" sorusuna yanıt aramalı.. Dünya örnekleri izlenmeli, fikirler alınmalı, uygulanmalı..
GalatasarayStorelar, tam bir dünya tüccarı kafasıyla yönetilmeli..
Ünal Aysal'ın en büyük devrim alanı bu dükkânlardır. Bu dükkânlar para basmaya başladığı zaman, kafasındaki tüm reformları gerçekleştirme imkânı bulur..
Ben bu konuyu yazdığım günden beri, dört bir yandan mektuplar yağıyor.. Şikâyet.. Şikâyet.. Şikâyet..
Neden?. Storelar, amatör kafa ile, stad önündeki korsancıdan pek de farkı olmayan bir yönetime sahip de ondan..
Ünal,en pahalı profesyonel beyinleri, GalatasarayStorelar'da görevlendirmeli.. Bu beyinler, aldıklarını kısa zamanda misliyle geri öder, Galatasaray'ı dünyanın en zengin kulüpleri arasına sokarlar..









Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA