Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altın 10 bin dolar olur mu?

Para birimlerinin değerindeki belirsizlik, enflasyon korkusu ve Amerikan Merkez Bankası'nın izlediği gevşek para politikası altın fiyatlarını artırıyor. Altının dolar bazında fiyatı bu yıl başına göre yüzde 23 oranında yükseldi. Hatta üç yıl öncesine göre altının fiyatındaki artış dolar bazında yüzde 110 oranında oldu. Altının onsu (31.1gr) 2007'de 650 dolar civarındayken dün altının onsu piyasalarda bin 363 dolardan işlem gördü
Son birkaç yılda yaşananlara bakıp, bir ons altının fiyatının 10 bin dolara çıkacağını öngörenler bile ortaya çıktı. The Wall Street Journal'da dün yer alan bir habere göre, Berlin'deki altın konferansında konuşan, ABD'de 100 milyar dolarlık emeklilik fonunu yöneten Shayne McGuire, 2013 yılının başında altının onsunun 4 bin dolara, ardından da 10 bin dolara kadar yükselebileceğini ileri sürdü.
Fon yöneticisi McGuire hangi varsayımlarla böyle bir tahminde bulunuyor sorusu aklınıza gelebilir... McGuire, modern paranın değerinin sorgulanır hale geldiğini, bu nedenle halkın altına döndüğünü söylüyor ve bu dönüşün yeni bir şey olmayıp normal olduğunu düşünüyor.
Peki altın fiyatlarını 10 bin dolara götürecek süreç nasıl işleyecek? McGuire süreci şöyle açıklıyor: 'Emeklilik fonları ve büyük yatırımcılar risklere karşı kural olarak portföylerinde yüzde bir oranında altın bulunduruyorlar. Mevcut parasal gelişme eğilimi sürdüğü takdirde, mali fonlardaki yükselen hisse ve bono tutarları, paralel olarak bulundurulan yüzde bir seviyesindeki altın ve altın senedinin tutarını arttıracak ve dolayısıyla altın talebi yükselecek. Altına talebin artması fiyatları da yukarıya taşıyacak. Böylece altının fiyatı bugüne göre yedi kat artacak.
Eğer tahminler gerçekleşir de böyle bir süreç yaşanırsa, 2013 başında bir gram altın acaba kaç dolar olur? Dün altının bir gramı 44 dolardan işlem görüyordu. Tahmin edildiği gibi bir ons altının fiyatı 2013 yılı başında 4 bin dolar olursa, bir gram altının fiyatı da 128 dolara çıkabilir. Gelelim Cumhuriyet Altını'nın fiyatına... Dün fiyatı 414 lira olan 7.2 gramlık Cumhuriyet Altını'nın dolar karşılığı 290 dolar tutuyordu. Tahminler gerçekleşirse, bir Cumhuriyet Altını 2013 yılı başında 926 dolara çıkabilir. Altının bir onsu eğer 10 bin dolar olursa bir Cumhuriyet Altını da 2 bin 315 dolara yükselebilir. Bütün bunlar Teacher Retirement System of Texas fonu yöneticisinin öngörüleri. Gelecek için bu seviyede yüksek altın fiyatı beklentilerini aşırı bulanlar da var. Bu verilere ve beklentilere bakarak siz de kendi yatırım tahminlerinizi yapabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA