Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

En çabuk kim iş buluyor?

Bir ülke için en yakıcı sorun olan işsizlik, bir önceki yıla göre 2010'da yüzde 2.1 azalarak yüzde 11.9'a geriledi. İşsizlik geçen yıl AK Parti Hükümeti'nin Orta Vadeli Plan'da tahmin ettiği yüzde 12.2 oranının da altında kaldı. Gelelim Türkiye'deki işsizlik oranının diğer ülkelerle karşılaştırılmasına... İşsizlik oranı İspanya'da yüzde 20.2, Yunanistan'da yüzde 13.9, Belçika'da yüzde 11.5, Polonya'da yüzde 13.1, Çin'de yüzde 9.6, Hindistan'da yüzde 10.8, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde yüzde 24.0, Türkiye'de ise 2010 kasım ayı verilerine göre yüzde 11 seviyesinde bulunuyor. Ülke karşılaştırması yapıldığında, Türkiye, işsizlik konusunda pek de öyle eleştirilecek gibi görünmüyor ama yine de bu oran oldukça yüksek. İşsizlik oranının yüzde 5-6 seviyelerine çekilmesi gerekiyor. Çünkü bir ekonomi için normali bu.
Peki işsize nasıl iş bulunacak? Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, " Bizim tek haneli, yüzde 5-6 gibi işsizlik oranına düşmemiz ancak yapısal tedbirlerle mümkün olacak" diyor. Ve devam ediyor:
"İşsizlikte 4 önemli alan var. Birincisi, mutlaka işgücü piyasamıza esneklik unsurunun gelmesi gerekiyor. İnsanların kolay meslek, kolay işyeri değiştirebildiği ve bölgeler arası, sektörler arası kolay hareket edebildiği bir işgücü piyasası gerekiyor.
İkincisi, sosyal yardımlar kime nasıl veriliyor ve o yardımlar işgücü piyasasından, kayıt dışından uzak tutuyor mu, buna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Sosyal yardımların Türkiye'de işsizliği çoğaltan bir olumsuz sonucunu görmememiz gerekiyor.
Üçüncü konu, eğitim politikasıyla, işgücü piyasanın örtüştürülmesi. Yeni ekonomik ortamımızın ihtiyaç duyduğu nitelikte insan gücü değiştirmesi.
Son olarak da, dezavantajlı kesimler, gençler, kadınlar, engelliler gibi gruplar için işgücü piyasasıyla ilgili özel tedbirler almak. Bununla ilgili Torba Yasa'da düzenleme yaptık. İlk defa, çalışanlar için, 3 yıl boyunca sosyal güvenlik primi ödenmeyecek."
Babacan'ın saydığı bu 4 önemli başlık içinde yer alan eğitim politikasında yaşanan sorunlar önemli. Çünkü Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, işsizliğin en yoğun olduğu meslek grubu bilgisayarcılar olarak ortaya çıkıyor. Bilgisayarcılar arasında işsizlik yüzde 21 düzeyinde. İşletme ve gazetecilik alanında ise işsizlik sırasıyla yüzde 15.1 ve yüzde 14.1 oranında seyrediyor.
Meslek grupları arasında en kolay iş bulan gruba gelince... Bu grupta hukukçu ve güvenlikçiler yer alıyor. Çünkü ekonomik kriz dönemlerinin ardından hukukçu ve güvenlikçiler daha kolay iş buluyor. Ödenemeyen alacakların icra yoluyla tahsili ve takibi hukukçu talebini çoğaltıyor. Hukukçu ve güvenlikçiler arasında işsizlik oranı yüzde 1.8 oranında bulunuyor. Yine sağlık elemanları ve veterinerler de en kolay iş bulan gruplar arasında. İşsizlik sağlık elemanlarında yüzde 2.5, veterinerlerde yüzde 4.7 olarak gerçekleşiyor.
Anlayacağınız bir dönem gençlerin ısrarla talep ettiği bölümler olan bilgisayar, işletme ve gazetecilik şimdi işsizliğin en yoğun olduğu alanlar arasında sayılıyor. Peki bu sorunun serbest piyasa ekonomilerinde çözümü ne?
Çözüm, hangi alanlarda işsizliğin yoğunlaştığını topluma sık sık duyurmaktan geçiyor. Zira kamuoyuna sinyallerin doğru verilmesi meslek seçiminin doğru yapılmasını sağlıyor. Aksi takdirde, Ankara'dan planlama yaparak sorunu çözmek zor. Çünkü kişinin meslek seçme özgürlüğünü kısıtlayamazsınız ama onu doğru bilgilendirerek hayatının en önemli tercihinde yönlendirebilirsiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA