Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Seçimden önce ne almalı?

Amerikan Merkez Bankası'nın bugün yapacağı açıklamalar bizi de yakından ilgilendiriyor. Çünkü Amerikan Merkez Bankası'nın piyasalara karşılıksız dolar çıkmasına neden olan 600 milyar dolarlık hazine bonosu alımlarına, haziranda son vereceğini açıklaması bekleniyor. Eğer böyle bir açıklama yapılırsa bu yıl sonu ve 2012 başına kadar ucuz kredi politikasının devam edeceği tahmin ediliyor. Ve Amerikan Merkez Bankası'nın elinde tuttuğu 2 trilyon dolarlık senetleri azaltmaya başlayacağı ileri sürülüyor. Demek ki gelecek yılbaşına kadar ucuz kredi politikası devam edecek. Ucuz kredi politikasının bir süre daha emtia ve hisse senedi fiyatlarının yükselmesine yardımcı olacağı düşünülebilir.
Gelelim Türkiye ekonomisine... Amerikan ekonomisindeki gelişmeler bir süre daha gevşek para politikası izleneceğini bize gösteriyor. Bu durumda Türkiye'de genel seçimlerin hemen öncesi ve sonrasında beklentiler nedeniyle hisse senedi fiyatları yükselebilir. Çünkü kamuoyu yoklamaları seçimlerde tekrar AK Parti'nin tek başına iktidar olacağını gösteriyor. Böyle bir olasılık da politik belirsizliği ortadan kaldıracağı için Türkiye'nin kredi notu artabilir. Dolayısıyla daha çok küresel yatırımcının Türkiye'ye geleceğini söyleyebiliriz.
Peki bu günlerde elinde fazla parası olan ne yapmalı? Yatırım yapmak riskli bir iştir. Çok kâr çok risk anlamına gelir.
En az riski olan yatırım parayı gecelik faizde tutmaktır. Ardından mevduat ile hazine bono ve tahvilleri riski düşük yatırım araçları olarak sıralanabilir. Altın, hisse senedi ve endeks fonları ise kısa dönemde riski yüksek yatırım araçlarıdır. İşte bu nedenle elinde fazla parası olup ne yapacağını düşünenler genel seçimler öncesinde, biraz risk alıp bir miktar hisse senedi fonu ve hisse senedi ile birlikte hazine tahvili, gayrimenkul ve altın taşıyan fonlara yatırım yapabilirler. Çünkü bu tip fonlar tek bir hisse senedinin riskini almaktan yatırımcıyı korur. Kısaca genel seçimler sonrasında Türkiye'de siyasi belirsizliğin ortadan kalkacağı ihtimalini düşünerek hisse senedi içeren fonlara bir miktar yatırım yapılabilir. Tabii paranın tamamını hisse senedi içeren fonlara yatırmanın riskli olduğunu tekrar hatırlatalım. Altın satın almaya gelince...
Altın uzun vadede ve kriz dönemlerinde yatırımcıyı korur. Ama kısa dönemde riskli bir yatırım aracıdır. Buna rağmen Amerikan Merkez Bankası'nın izlediği politikanın bir süre daha devam edeceği hesaba katılırsa bir miktar altın alımı da yapılabilir. Çünkü altın uzmanları 2012'de altının ons (31.1gr) fiyatının 2000 dolara ulaşacağını ileri sürüyor. Seçim öncesi bazı yatırım alternatifleri bunlar. Tabii en iyi yatırım yöntemi, yatırımcının bütün alternatifleri inceleyip kendi iç sesini dinleyip karar vermesi olarak biliniyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA