Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Yunanistan kurtarılacak, yine silahlanmaya devam mı edecek?

Avrupa para birliğine üye ülkelerden Yunanistan, Portekiz, İspanya, İtalya, İrlanda'nın Avrupalı bankalara toplam 2 trilyon 165 milyar dolar borçları var. Bu borçların ödenememesi halinde Avrupa'da pek çok banka batabilir.
İşte bu borçların aksamadan ödenmesini sağlamak için 23 Ekim'de Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel toplanıp bir karar verecekler. Tabii bu kararın acil olarak Yunanistan'ın borç sorununu çözmesi gerekiyor. Çünkü Yunanistan'ın vadesi gelmiş borçları bulunuyor. Bu hafta sonunda Paris'te yapılan G-20 maliye bakanları toplantısı da Avrupa'nın borç kriz üzerine odaklandı zaten.
Sızan haberlere göre 23 Ekim'de yapılacak toplantıda Yunanistan'ın borçlarının yüzde 50'sinin silinmesi düşünülüyor. Geçtiğimiz temmuz ayında bankalar, Yunanistan'ın borçlarının yüzde 21'ini silmeyi kabul etmişlerdi, şimdi silinecek borç miktarı yüzde 50'ye ulaşacak. Yunanistan'ın toplam borcunun 500 milyar dolar olduğu düşünülürse, 250 milyar dolarlık borç tutarı silinecek demektir bu. Silinecek borç zararlarının bir kısmı Avrupa Finansal İstikrar Fonu'ndan karşılanacak.
Peki Yunanistan'ın borçlarının yarısı silinince ne olacak? Halen Yunanistan'ın devlet demir yolları yılda 100 milyon dolar gelir elde ediyor. Demiryolu işçilerinin maaşları ise yılda 400 milyon dolar tutuyor. Anlayacağınız borç silme yönteminin tutması mümkün değil. Yunanistan, kamu ekonomisinde akılcı kararlar almadığı sürece borçlanmaya devam etmek zorunda kalacak.
Gelelim Yunanistan'ın savunma harcamalarına... Yunanistan milli gelirinin yüzde 3.2'sini her yıl savunmaya harcıyor. Bu oran Türkiye'de yüzde 2.7 seviyesinde bulunuyor. Yunanistan yılda ortalama 10 milyar dolar savunma harcaması yaparken, Türkiye de 15 milyar dolar savunma harcaması yapıyor. İki ülkenin savunmaya savurdukları toplam para yılda 25 milyar dolara ulaşıyor. Bu toplam harcama tutarı iki ülke için de bir kayıp. Niye? Çünkü savunma harcamaları cari gider olduğundan ekonomiye pek bir katkısı yok.
Halbuki 25 milyar dolar yatırımlara harcansa, Yunanistan'ın milli geliri bir yılda 50 milyar dolar, Türkiye'nin milli geliri de 75 milyar dolar daha fazla olur. Böylece sadece bu yıl fert başına gelir Türkiye'de bin dolar artarak 10 bin 363 dolardan, 11 bin 363 dolara yükselebilir.
Peki Yunanistan'ın borçlarının yüzde 50'si silindikten sonra Yunanistan yine silahlanmaya devam edecek mi? Edecek gibi görünüyor. Çünkü Yunanistan'ı kurtaracak olan Sarkozy ve Merkel masaya, dünyada en çok silah satan iki ülkenin yöneticileri olarak oturuyorlar. Yunanistan'ın borçlarının yarısını silecekler, ardından da tekrar yeni borç verip silah almasını isteyecekler.
Onlar bu işten karlı çıkarken, Türkiye ise zararlı çıkacak. Çünkü Yunanistan silah aldıkça biz de silahlanmaya mecbur bırakılacağız. O halde 23 Ekim anlaşması bizim için çok hayati. Türkiye bu borç silme operasyonuyla ilgili politik hamlede bulunmalı. Eğer Yunanistan'ın borçlarının yüzde 50'si silinirse, Türkiye ya Avrupa Birliği'ne tam üye yapılıp Yunanistan ve Kıbrıs'la aramızdaki savunma riski kaldırılmalı ya da borç silme koşulu Yunanistan'ın savunma harcamalarını yüzde 50 azaltmasına bağlanmalı. Aksi takdirde bu borç silme operasyonu Türkiye'nin hızını ve önünü kesecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA