Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

TOBB'un altı milyar doları mı var?

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) hafta sonunda genel kurulu yapıldı. Buradaki konuşmasında Başkan Rıfat Hisarcıklıoğlu, Anadolu sermayesine sahip çıktı. Anadolu'dan ve KOBİ'lerden bankalara yönelik eleştirilerin arttığını söyledi.
Hisarcıklıoğlu'na göre, bankalar KOBİ'lere ağır kredi şartları uyguluyor, onları oyalıyor ve vicdansız davranıyorlar. "Bu yaklaşımı kesinlikle kabul etmiyoruz. Türkiye ekonomisinin değişimine ve gelişimine öncülük eden Anadolu sermayesine engel çıkartmayın. Kamu idaresini, bu bankalar için ciddi önlem almaya çağırıyorum" diyor Hisarcıklıoğlu.
Haklı... Anadolu sermayesinin ve KOBİ'lerin kredi bulup yatırım yapması hakikaten zor. Çünkü küresel düzeyde politika faizleri neredeyse sıfır düzeyinde seyrederken Türkiye'de faizler oldukça yüksek. Hatta dolar bazında kredi faizleri yıllık yüzde 2 seviyesindeyken Türkiye'de oran, küresel seviyenin beş katına denk geliyor.
Peki Anadolu sermayesi için daha ucuza alternatif kredi kullanma yöntemi olabilir mi? Olabilir.
Star Gazetesi'nin 12.3.2012 tarihli nüshasında "TOBB'un kasasında 6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor" diye bir haber yer aldı. Eğer bu tahmin doğruysa, TOBB, kendi üyelerinden topladığı bu paraları yine kendi üyeleri olan Anadolu sermayesine ve KOBİ'lere yatırım yapmak koşuluyla ucuz kredi olarak kullandırabilir. Böylece Anadolu sermayesi bankaların insafına kalmamış olur.
Şöyle bir hesap yaparsak, Türkiye'de 2012 için ortalama tasarruf oranı yüzde 15.2 olarak tahmin ediliyor. Bu ortalama tasarruf oranını marjinal tasarruf oranına yakın varsayarsak, bu bize yatırım çarpanının 6.5 olduğunu gösteriyor. O halde 6 milyar dolarlık TOBB kredisi yatırıma dönüştüğü takdirde milli gelir 39 milyar dolar artacak ve böylece Türkiye'nin artan gelire paralel olarak refah seviyesi yükselecektir. TOBB'un ve onun düşünce kuruluşu olan TEPAV'ın bu konu üzerinde çalışması ülkemiz ekonomisi için çok faydalı olabilir.
Gelelim bir diğer konuya... TOBB Genel Kurulu öncesinde 13 Mayıs 2012 tarihli gazetelerde yer alan bir habere göre, sayısı bin 300 olduğu ileri sürülen TOBB delegelerine iPad 2 hediye edilmiş. Geçen yıl genel kurulda delegelere dağıtılan hediye de Blackberry marka telefonmuş.
Aslında TOBB delegeleri, pekala bu iPad 2'leri kendi olanaklarıyla alabilecek ekonomik güce sahipler. Oysa Van depreminde mağdur olmuş pek çok öğrenci var. Bu iPad 2'leri Van'daki öğrencilere hediye etseler eğitime ve fırsat eşitliğinin sağlanmasına büyük katkı yaparlar. Böylece iPad almaya gücü yetmeyen Anadolu'nun bu mağdur çocukları küresel iletişim kurma ve yeni teknikleri öğrenme kabiliyetine sahip olurlar.
Bir de hemen unutmadan belirtelim... TOBB Genel Kurulu'nda onaylanan yıllık gelir ve gider rakamlarının ne olduğunu, TOBB üyeleri, e-postalarla bize soruyorlar. Yürürlükteki 1982 Anayasası'nın 135'nci maddesi, meslek örgütlerine zorunlu üyelik getiriyor, bu durumda üyelerce zorunlu olarak ödenen aidatlardan oluşan gelirlerin ve bunların nereye harcandığının şeffaflık gereği kamuya açıklanması gerekiyor. Ama biz bu rakamları sorduğumuzda, TOBB Başkanı hemen mahkemeye gidip dava açıyor. İşte bu nedenle TOBB üyelerinin, zorunlu aidat ödedikleri odalarının gelir ve giderini bize değil, kendi başkanlarına sormalarında fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA