Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Yunanistan'dan Türkiye için örnek bir adım

Yunanistan'da profesyonel mesleklerin pek çoğu tekelci yapılara dönüştü. Bu durum yeni gelenlerin mesleğe girişini zorlaştırdı. Dolayısıyla 343 profesyonel meslekten 247'sine girmek mümkün değil. Tabii bu nedenle iş bulmak ve kurmak oldukça zor.
İşte Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Stournaras, bu 247 mesleğe girişi serbestleştirdiklerini açıkladı. Böylece noterlikten taksi şoförlüğüne kadar pek çok mesleğe girişin önündeki ağır kurallar kaldırıldı. Zaman içerisinde hukuk, mühendislik ve mimarlık gibi meslek dallarına girişteki ağır kurallar da kaldırılarak yeni girişler serbestleştirilecek.
Peki niçin Yunanistan mesleklere girişteki engelleri kaldırıyor? Çünkü emek piyasasında işe erişim oldukça zor. Bu nedenle gençler iş bulamıyor. Bu yılın şubat ayında işsizlik yüzde 27'ye yükseldi. Oysa aynı oran ocakta yüzde 26.7'ydi.
Genç işsizlik oranına gelince... Genç işsiz olarak tanımlanan 15-24 yaş arasındaki işsizlerin oranı şubatta yüzde 64.2 oldu. Bu, Euro Bölgesi'ndeki en yüksek genç işsizlik oranı oluyor. İşte bu nedenle Yunanistan reform programlarında iki konuya öncelik veriyor. Birincisi, mesleklere girişi serbestleştirmek. İkincisi ise vergi kaçakçılığını önlemek için ekonomiyi kayıt içine almak.
Bildiğiniz gibi Yunanistan IMF, Avrupa Birliği ve Avrupa Merkez Bankası üçlüsünden 240 milyar euro yardım alıyor. Bu borçların geri ödenebilmesi için ekonominin kayıt altına alınması ve yeni iş alanlarının açılması şart.
Peki niye anlattık Yunanistan'da mesleklere girişi serbestleştiren kararları? Çünkü Türkiye'de de mesleklere girişler zorlaştırılıyor. Mesleğe eskiden girmiş olanlar sürekli yeni sınav ve koşullar getirerek, hatta personel yetiştirecek okulların açılmasını engelleyerek rekabetten kaçınıyorlar. Böylece adeta mesleki rantlar elde ediyorlar. Dolayısıyla hizmet ve üretim maliyetleri yükseliyor.
Bu nedenle ticaret ve ardından ekonomik işlemler yavaşlıyor. Ekonominin büyüme hızı düşüyor.
Bu tür örnekleri sıraladığımızda açtırılmayan ve açıldığında iyi eleman yetişmiyor denilerek küçümsenen tıp fakülteleri hekim sayısını kısıtlayıp maliyetleri yükseltiyor. Yine işletmelere ilave maliyet getirdiği için işadamları tarafından sürekli şikâyet edilen yeminli mali müşavirlik olarak karşımıza çıkıyor. Mali müşavirlik varken yeminlisi ne anlama geliyor?
Bir de yargı personeli sayısının azlığı ve mesleğe girişte konulan ağır kurallar hukuki maliyetleri çoğaltarak ekonominin işleyişini yavaşlatıyor. Diğer bir örnek taksi sayısına ve noterliğe kota uygulanması rekabeti bozuyor.
Anlayacağınız Yunanistan'ın aldığı kararların benzerlerini Türkiye'nin de hayata geçirmesi gerekiyor. Türkiye'de de sorun olan genç işsizliğe çözümün yolu rekabete açık mesleki yapıdan geçiyor.
Rekabet olmadan doğru fiyattan hizmet almanın mümkün olmadığını unutmadan hatırlatalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA