Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Tablet bilgisayar çatışmanın nedeni mi?

Türkiye'de son on iki yılda orta sınıfa 17 milyon yeni katılım oldu. Aynı dönemde orta sınıfa katılım Brezilya'da 33 milyon olarak gerçekleşti. Yine Hindistan'da 1995'te 25 milyon olan orta sınıf 2013'te 160 milyona, Çin'de 2000 yılında 45 milyon olan orta sınıf 2013'te 300 milyona yükseldi.
Tabii orta sınıfın hızla çoğalması çatışmaları da beraberinde getirdi. Çünkü orta sınıfa dahil olan yeniler eskileri rahatsız etti. Orta sınıfa katılan yeniler mühendis, hekim, avukat, işletmeci, öğretim elemanı gibi para kazanabilen ve karar verici düzeyde olan mesleklere girmeye başladılar. Böylece eski orta sınıf, tekellerindeki meslekleri kaybedeceği korkusuna kapıldı. Yeniler, eski orta sınıfın çocuklarıyla rekabete başladı. İşte bu rekabeti sağlayan araçlardan biri de tablet bilgisayar oluyor. Hatırlayacaksınız bu ülkede eski orta sınıfın sözcüleri okullarda tablet bilgisayar dağıtımına karşı çıktı. Kendi çocuklarına tablet bilgisayar alıp kullandıran bu eski orta sınıf sözcüleri medyada tablet bilgisayarın eğitimde yararının olmadığı propagandasını yaptılar. Pahalı olduğunu ileri sürdüler. Aslında tablete karşı propagandanın amacı kendi çocuklarına rakip yaratılmasını önlemek içindi. Çünkü tablet bilgisayar kullanmayı öğrenen düşük gelirli ailelerin çocukları artık yeni teknolojiyi tanıyıp öğrendiklerinde, rekabet ederek karşılarında durmak zorlaşacaktı. Oysa artık tabletlerin dağıtılmasıyla fırsat eşitsizliğinden doğan farklılık hızla azalacak, fırsat eşitliği sağlanacak.
Gelelim tablet bilgisayar dağıtım aşamasına nasıl gelindiğine... Hatırlayacaksınız eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için önce kamu harcamalarının tasarımı değiştirildi. Ve 2002'de askeri harcamalar toplam bütçe giderlerinin yüzde 8.4'lük kısmını oluşturuyordu. Eğitim harcamalarının payı ise yüzde 7.3 düzeyindeydi. 2004'ten itibaren bu kamu harcaması tasarımı değişmeye başladı. Ve 2014 bütçesinde askeri harcamaların toplam harcamalar içindeki payı yüzde 5'e gerilerken, eğitim harcamalarının payı yüzde 12.7'ye yükseldi. İşte bu harcama tasarımındaki değişim ve azalan faiz ödemeleriyle elde edilen kaynaklar Türkiye'de her öğrenciye tablet bilgisayar dağıtılması olanağını sağladı. Böylece, dün yüz bin öğrenciye tablet bilgisayar dağıtımı yapıldı. Ardından mart sonuna kadar 675 bin bilgisayar dağıtılacak. Ve öğrencilerin tamamına dağıtım 2016'da tamamlanacak. Bildiğiniz gibi ekonomik büyümenin en önemli değişkeni olan kaliteli emek çoğalacak. Yine orta sınıfların kaliteli emeği hem bu ülkede hem de küresel düzeyde rekabet edebilecek artık.
Niye anlattık bütün bunları? Anlattık çünkü Başbakan Erdoğan, bu ülkede bir türlü kırılamayan elitlerin mesleki tekelini kırmayı başardı. Böylece toplumu artık yeni orta sınıfın çocukları yönlendirebilecek. Anlayacağınız Erdoğan'a karşı çıkışın önemli nedenlerinden biri fakirlerin yanında yer alıp işte bu kırılamaz denilen tekeli kırması yani elitlerle mücadelesi oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA