Başbakan
Recep Tayyip Erdoğan'dan eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e kadar birçok tanınmış isim, Hizay'ın elinden börek tatmış. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Konyaaltı Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek, eski vekil Tuncay Ercenk, KONYSİAD Başkanı İlhami Kaplan, AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok gibi isimler müdavimleri arasında.
Babasının örekçi dükkanında binlerce tekrar yaparak kağıttan da ince hamur açmasını öğrenen Ali Murat Hizay, medya yoluyla Antalya usulü serpme böreği Türkiye'ye tanıttı ve sevdirdi. Konyaaltı'ndaki Altınkum ile Gürsu mahallelerini ikiye ayıran Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerindeki dükkanında börekler pişiren Hizay, tabelasındaki Meşhur Antalya Serpme Börekçisi yazısı üzerine Elmalı Değirmeni ibaresini koydurmuş.
BÖREĞİ BİZZAT TANITTI
Antalya usulü serpme börek, kente gelen birçok gurme yazar tarafından ve yerel gazetelerce birçok kez yazıldı çizildi. Ancak 34 yaşındaki Hizay'ın bir televizyon programına katılması, serpme böreğin tanıtımında çok daha fazla etki yarattı. Yarışma programında 6 metrekare büyüklüğünde hamur açan Hizay, açtığı hamurların altına koyduğu fotoğrafların net görünmesiyle de uzun süre alkışlanmıştı.
PAŞALARIN MENÜSÜNDE
Genç hamur ustası, askerliğini Genelkurmay Başkanlığı'nın mutfağında yapmış. Komutanlarından birisi de, şimdiki Antalya Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Korkmaz olmuş. Paşalara serpme böreği tanıtıp sevdirince, Genelkurmay Başkanlığı Protokol Restoranı menüsüne dahil etmişler. Ama serpme börek olarak değil, el açmalı gözleme adıyla menüye almışlar. Bu restorana gelen nice yabancı paşalar ve Ankara'nın üst düzey protokolü, serpme börekten tatmış.
ASIL ADI FITIR BÖREĞİ
Günümüzde hamuru serpilerek açıldığı için serpme börek olarak bildiğimiz bu yemek, eski Antalya'da 'fıtır böreği' olarak düğünlerde, mevlitlerde, cenazelerde ikram edilirmiş. Sadaka- i fıtıh kelimesi ise, zamanla halk arasında fitre oldu. Eskiden sadaka adıyla ikram olarak sunulan bu börek, günümüzde porsiyonu içindeki malzemeye göre 6 ile 12 TL arasında satılıyor. Genelde bir kişi, bir porsiyondan fazla tüketiyor. Yani anlaşılacağı gibi, eskiden ikram edilen börek, artık lüks diyebileceğimiz bir yiyecek.
EN FAZLA KIYMALISI SATILIYOR
Vejetaryenler için taze soğan, dere otu, peynir, domates ve biberli seçenekler var. En fazla kıyma, kaşar, domates, biber ve kekli spesiyal tercih ediliyor. En özel spesiyali ise, mantar, sucuk, kaşar, biber ve dereotu koyulan börek. Yalnızca ıspanak, sucuk ve kaşar isteyeni de var. Tatlı isteyenlere de tahinlisi, irmik kaymaklısı, çikolatalısı ve karamelli çikolatalısı pişiriliyor.
KENDİ SPESİYALİNİZİ YAPABİLİYORSUNUZ
Böreğin içine mantar, kaşar peyniri, beyaz peynir, sucuk, pastırma, dükkanda yapılan taze irmik kaymağı, taze soğan, dere otu, ıspanak, maydanoz, patates, çikolata, karamelli çikolata ve tahin koyulabiliyor. Bu malzemelerle kendi spesiyalinizi belirleyebiliyorsunuz. Ama ince hamuru nedeniyle, en fazla 8 çeşit malzeme seçebilirsiniz.
YAĞI ASGARİ KULLANIYOR
Çıtır lezzetiyle masanıza gelmesi 5 dakika süren börek, soğuduktan sonra yumuşuyor. Burada önemli olan, çıtırlığını kaybettikten sonra da içindeki malzemenin lezzetini koruması. Birinci sınıf hamura, asgari sıvı yağı koyuluyor. İşin püf noktalarından birisi de, yağın çok az kullanılması. Hizay ustanın bu kadar müdavimi olmasının sebebi de, hileye kaçmaması.