Antalya'nın, turistik ilçesi Kaş'ta restoran işletmecileri kazan kaldırdı. Ruhsatsız restoranlarla örgütlü mücadele için önce Kaş Lokantacılar Derneği'ni kuran 34 restoran, valilik, kaymakamlık, belediye başkanlığı gibi resmi makamları dilekçe yağmuruna tutarak, restoranlarda denetim yapılmasını istiyor. Kaş'ta 62 ruhsatlı işletme olduğunu söyleyen restoran sahipleri, yaz aylarında korsan işletmelerle bu sayının 250'ye kadar çıktığını söylüyor.
GÜNDÜZ PLAJ, GECE RESTORAN
Kaş Lokantacılar Derneği Başkanı Mustafa Eriş, bazı kişilerin bir takım çatal bıcak, bir masa ve 2 sandalye ile restoran açtığını belirterek, bunun dışında her otelin ve pansiyonun terasında yemek servisi yapıldığını kaydetti. Eriş, gündüz plaj olarak kullanılan işletmelerin, akşam saatlerinde içkili balık restoranlarına dönüştüğünü kaydederek, "Bu işletmelerin ne içki ruhsatı, ne de restoran ruhsatı var" diye konuştu.
SÖZLER HAVADA KALDI
Mücadelelerinin yıllardır sürdüğünü, her sezon öncesi bireysel olarak, ilgili kurumlara konu ile ilgili başvurduklarını açıklayan Eriş, "Her defasında yaparız-ederiz denildi. Her sezon öncesi sözler verildi. Her sezona aynı sıkıntılarla başladık. Sezon sonunda ise üyelerimiz, işyerlerini zararla kapattı" dedi. Eriş, ruhsatında ne yazarsa yazsın, birçok işletmenin restoran olarak hizmet verdiğinin altını çizdi.
GEREKİRSE KİLİT VURURUZ
Kaçak çalışan restoranların, sadece sektöre değil, tüm Kaş'a zarar verdiğini söyleyen Eriş, "Çalışanların sağlık kontrolü yapılmadığı gibi, sigortasız işçi çalıştırılıyor. Bizler, sigortalı işçi çalıştırıyoruz. Ayrıca denetleniyoruz. Bunların tamamı giderlerimizi arttırıyor. Ruhsatsız restoranlar, haksız rekabet oluşturuyor. En önemlisi de hijyen olmayan mutfaklarda hazırlanan yemeklerle, insan sağlığını hiçe sayıyorlar" diye konuştu. Kaçak restoranlara karşı savaş açtıklarını vurgulayan Eriş, "Bu yıl, ruhsatsız restoranlarla mücadelede kararlıyız. Gerekirse, Tüm üyelerimiz, restoranlarının kapısına kilit vuracaklar" dedi.