Turizmin yiyecek ve içecek bölümünde çalışanlara mesleki yeterlilik belgesi veren Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi'nin (MESEM) kapanışı, ATSO'da kursiyerlere AB'de geçerli sertifikaların verilmesiyle yapıldı. Değeri 270 bin 989 euro olan projenin yüzde 90'ını AB, kalanını ise programın düzenleyicisi ATSO'nun karşıladığı çalışma, 27 ay sürdü. TÜROFED verilerine göre 2012 yılında turizm ve turizmle bağlantılı sektörlerdeki sigortalı 786 bin 904 çalışanın yüzde 53'ünün yiyecek ve içecek alanında olduğunu hatırlatan ATSO Başkan Yardımcısı Mustafa Yılmaz, "Eğitim ve istihdam yaşamı arasında ciddi boyutta kopukluk yaşanıyor. İşverenler istedikleri özellikte eleman bulamamaktan, çalışanlar ise aldıkları eğitimi iş hayatında kullanamamaktan şikayetçi" diye eğitim kurumlarını eleştirdi.
İŞSİZ YÖNETİCİLERE ÜZÜLMÜYORUM
Otelcilik sektöründe olduğu yıllarda bir kişinin pozisyonunu yükseltmesinin dostluklara, patrona yakınlığıyla olabildiğine birçok kez şahitlik ettiğini belirten Tüm Gastronomi Yöneticiler Derneği Eşbaşkanı Aydın Özdemir, "Şimdi eskiden üst düzey yöneticilik yapmış birçok kişinin işsiz kaldığını görüyorum, ama buna üzülmüyorum. Çünkü çok hızlı ilerlemişlerdi" dedi. POYD Genel Sekreteri Selçuk Meral, turizmin kurumsallaşmasındaki ilk adımı olması nedeniyle projeyi önemli olduğunu belirtti.