Antalya'nın
Manavgat ilçesi Sanayici İşadamları Derneği (MASİAD) Başkanı Turgay Akar, "Manavgat Susamı"nın dünyanın en kaliteli susamı olduğunu söyledi. İlçede bu yıl 25 bin dönüm alanda 4 bin ton Susam üretimi yapıldığını ve Manavgat susamının Türkiye'nin yanısıra yurt dışında da çok iyi bilinen bir susam olduğunu ve 'Altın Susam' olarak anıldığını ifade eden MASİAD Başkanı Akar, "1450-1500'lü yıllarda Manavgat'ta 76 tane tahin değirmeni bulunmaktaydı. Osmanlı saraylarında Manavgat susamı kullanılmaktaydı. Manavgat susamı rengi, kalibrasyonu, tane büyüklüğü, tadı ve kokusu açısından, içerisinde bulundurduğu mineraller bakımından dünyanın en kaliteli susamlarındandır" dedi.
ETİYOPYA'DAN SUSAM
Etiyopya'dan 'Hümerra' adı altında susam ithal edildiğini ifade eden Akar, "Fiyatı 6 TL'dir. Şu an Manavgat susamını imalatçı, direk üreticiden 6 TL'ye almaktadır. Manavgat'ta şu an ekim yapılmayan 80 bin dönüm civarında arazi bulunmaktadır. Devletin susama gerekli destek vermesi durumunda bu 80 bin dönüm arazinin susam üretimine açılacağına inanıyoruz" diye konuştu.