X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Turizmde taşeronlar 'kaçak' krizi yarattı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Turizmde taşeronlar 'kaçak' krizi yarattı

  • Giriş Tarihi: 19.11.2013

Turizmdeki büyümeyle beraber kalifiye eleman bulma sıkıntısı da artınca, otelciler çareyi taşeron personel çalıştırmakta buluyor. Sabıka kaydı ve sağlık raporu olmaması kaçakları gündeme taşıdı

Artan turistik yatak kapasitesiyle Antalya'da her yıl turizm çalışanına ihtiyaç da artıyor. En hızlı iş alanı yaratan sektör olan turizmde çalışanların sayısı 350 bini buluyor. Her yıl artan personel talebini karşılamakta ise turizmciler zorlanıyor. En çok açık otellerin yiyecek-içecek (F&B) departmanında yaşanıyor. Oteller çalıştıracak personel bulamayınca çareyi farklı yöntemlerde arıyor.

HER YIL SAYI ARTIYOR

Son yıllarda hızla artan taşeron turizm çalışanları da bu çözüm yollarından biri. Otellerde güvenlik, bahçıvanlık ve kat hizmetleri uzun süredir taşeronlara verilirken, son dönemde yoğun talep dönemlerinde F&B departmanında da taşeron işçi çalıştırılıyor. 2010 yılından beri her yıl katlanarak artan taşeron turizm çalışanları, kısa süreli çözüm olsa da büyük riskleri de beraberinde getiriyor.

10 BİN KİŞİ BÖYLE ÇALIŞIYOR

Bu konuda en çarpıcı uyarı Akdeniz Üniversitesi Turizm Yüksekokulu Mezunlar Derneği (AKMED) Başkanı Özgür Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, turizm sektöründe yaklaşık 10 bin kişinin otellerde kısa süreli taşeron olarak çalıştığını açıkladı. Bayi toplantısı, bayram ve yılbaşı dönemi gibi ekstra yoğunluğun olduğu dönemlerde otellerin bu yola başvurduğunu anlatan Erdoğan, "Yoğunluklu olarak yiyecek ve içecek departmanı ile mutfak alanında kısa süreli personel isteniyor" dedi.

YÜZDE 75'İ KAÇAK

Erdoğan, taşeron personel sağlayan şirketlerin olduğunu ancak taşeron çalışanların yüzde 75'inin kaçak şirketler aracılığı ile otellere yönlendirildiğini açıkladı. Erdoğan, "Yoğunluk dönemlerinde bir gün içinde personel talep ediliyor. Ancak portör muayenesi bile 2 gün sonra sonuç alınıyor. Departman şefleri bile Antalya'nın varoş bölgelerinden personel topluyor" diye konuştu.

ALKOL KOMASI

Sabıka kaydı ve sağlık raporu almadan yiyecek içecek departmanına personel alındığını iddia eden Özgür Erdoğan, "Bu nedenle hizmet kalitesi olumsuz etkileniyor. Müşteri memnuniyeti düşüyor. İş kazaları artıyor. Hatta otellerde sarkıntılı ve hırsızlık gibi asayiş sorunlar yaşanıyor. Barda çalışıp alkol komasına giren turizm çalışanlarının bile olduğunu duyuyoruz. Önüne geçilmezse çok ciddi asayiş problemleri yaşanabilir. Turizm büyük zarar görür" dedi.

KRİZ YAŞANIYOR

Son yıllarda yaz tatillerinde otellerde çalışan öğrenci çalışan sayısının da arttığını hatırlatan Erdoğan, "Sezonun başladığı mayıs-haziran aylarında eğitimin devam etmesi ve hatta final sınavlarının olması nedeniyle otellerde taşeron talebi oldukça yoğunlaşıyor. Aynı şekilde eylül ayında eğitim sezonu başlayınca da talep artıyor" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.