Susam üretiminden büyük bir kaçış başladı. Üreticinin susamdan kaçışı Türkiye'yi en çok susam ithal eden ülkeler listesinde 3'üncü sıraya taşıdı. Susam üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Antalya da düşüşten nasibini aldı. 2002'de 7 bin 449 ton susam üretimiyle altın yılını yaşayan Antalya, 2013'te 3 bin 654 tonda kaldı. Antalyalılar, Etiyopya, Hindistan ve Sudan'dan gelen susamı kullanmaya başladı.
86'DA BAŞLADI
Susam üretiminde yaşanan düşüşün nedenlerini açıklayan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, sorunları iki başlık altında topladı. Susam üretimindeki girdi maliyetlerinin yüksekliğini ilk sıraya koyan Çandır, susama uzun yıllardır teşvik verilmemesinin ikinci neden olduğunu söyledi. Devletin verdiği teşviklerin üretime yön verdiğini kaydeden Çandır, "Tarım işimde ön görerek üretime yön vermeniz gerekir. Bizim çok fazla öngörülü üretim politikalarımız olmadığı için çiftçi kendi durumuna, kendi öngörülerine göre üretim yaptı. 1986 yılından bu yana susam ithal ediyoruz. Listeye çok geri sıralardan girmemize rağmen son 10 yılda ilk 3'e girmeyi başardık. Amerika ve Çin'den sonra geliyoruz" dedi.