X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER 'Galle' yemeğine Fransa'da tanıtım
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

'Galle' yemeğine Fransa'da tanıtım

  • Giriş Tarihi: 3.4.2014

Tefenni ilçesinin 600 yıllık geçmişe sahip yöresel yemeği 'Galle' AB projesiyle Fransa'da tanıtılacak

Burdur'un Tefenni ilçesine bağlı Hasanpaşa köyündeki ortaokul öğrencileri, 600 yıllık geçmişe sahip yöresel yemekleri 'Galle'yi AB projesiyle tanıtacak. Hayat Boyu Öğrenme Programı kapsamındaki bir Commenius projesi olan Euniting Voices (Avrupa'nın Birleşen Sesleri) Projesi, Türkiye, İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Polonya'nın katılımıyla gerçekleştiriliyor.

FRANSA'DA YAPILACAK

Commenius projesi kapsamında hazırlanan 'Avrupa'nın Birleşen Sesleri' projesiyle köy okulu öğrencilerini Avrupa'nın farklı ülkelerini götürme fırsatı bulduklarını anlatan proje sorumlusu Nida Türkelay, böylece kültürleri tanımayı ve karşılıklı kültür alışverişinde bulunmayı amaçladığını belirtti. Projenin amacı doğrultusunda kültürleri yansıtacak faaliyetleri paylaştıklarını dile getiren Türkelay, projenin 4'üncü ayağının Fransa'da yapılacağını bildirdi. Her ülkenin kendi kültürüne özgü yemeği yapacağını ifade eden Türkelay, "Biz de Hasanpaşa'ya özgü 'Galle' de karar kıldık" dedi.

600 YILLIK TARİHİ VAR
Yemeğin çok eski bir geçmişe sahip olduğunu belirten köylülerden Fatma Tosun ise "600 yılı aşkın bir geçmişe sahip yemeği önceden çobanlar yaparmış. Eskiden malzemeler bol bulunmadığından bulgur, köy tavuğu ve tereyağ gibi malzemeler kullanılırmış. Bu yemeği lezzetli kılan unsur ise köy tavuğu ve ev yapımı tereyağıdır. Yiyenler tekrar yemek ister. Herkese tavsiye ederiz. Projeye dahil olan ülkelerdeki öğrencileri buraya davet ederek Galle'yi onlara burada ikram etmek isteriz" diye konuştu. Fransa'da Galle yemeğini yapacak öğrencilerden Mine Yavuz, tanıtımı yapılacak yemeği yapmayı bilmediğinden köydeki ninelerden ve teyzelerden yardım aldıklarını kaydetti.

GALLE NASIL YAPILIR
Bulgur, köy tavuğu ve tereyağ ile yapılan Galle, çok eski bir geçmişe sahip. Önce bulgur ıslatılarak suda haşlanıyor. Belli kıvama gelen bulgura tereyağ katıldıktan bir müddet sonra parçalara ayrılmış tavuk eti konuluyor. Belli bir süre bu şekilde pişirilen yemek, servise hazır hale geliyor.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.