X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER İhraçlık sebzeyi Türkler de sevdi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

İhraçlık sebzeyi Türkler de sevdi

  • Giriş Tarihi: 8.4.2014

İhracat için üretilen salkım domatesi Türkler de sevince üretimi arttı. Yerli domates türü pembe domatesi de Ruslar çok beğendi

Üreticilerle istişare ederek ürün çeşitliliği sağlayan ihracatçılar, sofralarımızdaki çeşitliliği de zenginleştiriyor. Dış pazar için üretilen sebze ve meyvelerin bazıları iç pazarda da çok seviliyor. İhracat fazlası piyasaya verilen kokteyl domatesin yarısı, iç pazarda tüketiliyor. Pikanti ve jalapeno biberi, beef domates de önce dış pazar için üretilip, sonradan Türklerin de bolca tükettiği sebzelerin başında geliyor. Öte yandan yerli ürünlerin ihraç edilirliğini araştıran ihracatçılar, pembe domates gibi ürünlerin yurt dışında ilgi gördüğünü fark etti.

UYMAYANI DA VAR

Geçen yıl yapılan 1 milyar 535 milyon dolarlık ihracatın yaklaşık 3'te 1'inin yaş sebze ve meyve olduğunu hatırlatan Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, 70-80 milyon dolarlık ürün grubunun iç piyasanın tüketim zevkine hitap etmediğini söyledi. Antalya'da tohum ve ıslah firmalarının ciddi yatırım yaptığını belirten Satıcı, "Sektördeki tüm mesele, getiri anlamında üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi. Çiftçi kazandıkça gelişim büyüyecektir" dedi.

BEEF VE PEMBE DOMATES
İhracat stratejisinin dışarıdaki tüketicinin talep edeceği ürünleri yetiştirip avantaj sağlamak olduğunu belirten AİB Tarım Danışmanı Mehmet Sait Güçin, "İlk defa beef domates, 3 yıl boyunca üreticilere ürettiriliyor. Türkiye'de 1 kilo bile satılmadan Yunanistan ve Fransa gibi ülkelere gidiyor. Aslında iç pazar tüketimi hedeflenen pembe domates ise şimdi dış pazar için daha fazla üretiliyor. Ukrayna, Rusya gibi ülkelerde pembe domatesin yerel çeşitleri var. Bu yüzden tercih ediyor. İhracatçılar çiftçileri pembe domates üretmeye sevk etti" diye konuştu.

DİKENLİ HIYARIN TAMAMI RUSLARA
Rus pazarı için kış döneminde yaklaşık 40 bin ton küçük ve sık dikenli hıyar üretildiğini belirten AİB Tarım Danışmanı Mehmet Sait Güçin, bunun da yaklaşık 60 milyon dolar getirisi olduğunu söyledi. Bizlerin sadece turşuluk olarak kullandığı dikenli hıyarın taze olarak tüketilmediğini belirten Güçin, "Dış pazarla anlaşmalı olarak kokteyl domates türleri gibi özel çeşitler ürettiren ihracatçılar da var" dedi.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.