Antalya'nın
Akseki ilçesi Hocaköy mahallesinde yaşayan vatandaşlar, dibek taşında, tokmakla, atalarından kalma buğday dövme geleneklerini yıllardır sürdürüyor. 67 yaşındaki Emine Yılmaz, atalarından kalma bazı gelenekleri imkansızlıklara rağmen sürdürdüklerini söyledi. Hayriye Çelik de yardımlaşarak yaptıkları taş dibekte buğday dövme işleminin yüzyıllardır yapıldığını ifade ederek, "Bunun keşkek ve çorbasını yapıyoruz. Bu geleneği sürdürüyoruz. Dövme işlemini bir, bir buçuk saatte yapan ustalarımız var" dedi.
TADINA DOYULMUYOR
Havva Yiğit de taşta yaklaşık 7-8 kilogram buğday dövdüklerini belirterek "Bir mevlit okutmak için 20-25 kilogram buğday döveriz. Yöreye özgü keşkek çorbası, aşure çorbasını buğdayı döverek yapıyoruz. Dibek taşında döverek yaptığımız yemeklerin lezzeti bu yöntemle artıyor" dedi.
BU GELENEK SÜRECEK
Akseki'nin Hocaköy mahallesinde yaşayan vatandaşlar, dibek taşında, tokmakla, atalarından kalma buğday dövme geleneklerini yıllardır sürdürüyor.