Türkiye'nin gıda risk haritasını oluşturmak amacıyla kurulan 174 Alo Gıda Şikayet Hattı'na gelen ihbar ve şikayetleri değerlendiren Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, 2005 yılından bu yana toplam 13 bin 836 çağrıya cevap verdi. Alo Gıda Hattı'na 2005 yılında sadece 146 şikayet telefonu gelirken, vatandaşların gıda konusunda bilinçlenmesi ve uygulamanın bilinirliğinin arttırılması sayesinde şikayet sayıları her geçen yıl katlanarak çoğaldı. Antalya'da günde ortalama 4 şikayet ve ihbar telefonu alan ekipler, yaptıkları denetimlerin sonucunda bin 758 işyerine idari para cezası kesti. Ekipler tarafından 113 işletme de uygunsuz koşullarda üretim yaptığı ve halk sağlığını tehdit ettiği gerekçesi ile savcılığa intikal ettirilirken, son 10 yılda 284 gıda üretim ve satış yeri faaliyetten men edildi.
İLK 6 AY OLUMLU
Geçen sene 2 bin 884 ihbarı değerlendiren Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri 231 işletmeye idari para cezası kesti, 3 işletmeyi savcılığa sevk etti. 2 üretim yeri faaliyetten men edilirken, 2014 yılının ilk 7 ayında elde edilen veriler gıda üretim ve satışı yapan işletmelerin daha bilinçli davranmaya başladığı konusunda ümit vaat etti.
3 YILDA BÜYÜK DEĞİŞİM
2014'ün ilk yarısında bin 484 firmayı denetleyen ekipler, 74 idari para cezası kesti, savcılığa sevk edilen hiçbir işletme olmadı. 2010 yılı elde edilen istatistiklerin tavan yaptığı yıl olarak kayıtlara geçerken, bin 743 firmayı denetleyen ekipler o sene 262 işletmeye idari para cezası kesip, 54 işletmeyi de savcılığa sevk etmişti. 2014 yılı içerisinde sadece 2 işletmenin uygunsuz koşullarda üretim yaptığı gerekçesiyle faaliyetleri durdurulurken, 2010 yılında faaliyetten men edilen işletme sayısı 135 olmuştu.