X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Aziz SERÇE: Bu köşe yemek köşesi
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Aziz SERÇE: Bu köşe yemek köşesi

  • Giriş Tarihi: 7.2.2015
Aziz SERÇE: Bu köşe yemek köşesi
Aziz SERÇE: Bu köşe yemek köşesi

Yemek, yemek, yemek… Yaşamla birlikte başlar yeme eylemi… Ya da yeme eylemi ile başlar yaşam, Adem ile Havva'dan beri… O dönemden beri hiç ayrılmadı bu ikili; yemek ve yaşam, kol kola, iç içe birlikte… Bütün bu süreçte en temel görevi olan yaşa- mın devamını sağlarken; yemek için mi yaşam; yaşam için mi yemek ikilemi bile hala çözülmüş sayılmaz. Çoğu zaman ve çoğumuza göre sadece karın doyurmayken; aynı eylem hüznümüze, sevincimize, yasımıza, eğlencemize, en önemli günümüze, ruh halimize göre en uygun formunda bize eşlik eder.
Yemek yemenin temel ihtiyaç dışında birçok fonksiyonu var.
Doğumgünü yemeği, düğün yemeği, iş yemeği, hasta yemeği, çocuk yemeği, yaşlı yemeği, yıl dönümü yemeği vb. Bazen de yenildiği yere göre; meşhur bir mekanda, piknikte, sahilde, karda, dağda; yenildiği zamana göre (gece yarısı işkembecide, yılbaşında, bayramda), kaynağına göre (Ülkeye, bölgeye, şehre), pişirilme şekline (ızgara, fırın, tava, çiğ, vb) göre anlam kazanır. Bazen de pişirenden dolayı ustada, michelin yıldızlıda olması, annede, babada, arkadaşta, sevgilide anlam kazanır ki bence de yemeğin anlam bulmasındaki en önemli unsurdur pişiren… Bazen sunuş şeklinden, bazen yenildiği yere göre prestij kaynağı olmasından dolayı (Foursquare vs, yer konum bildirimi), moda olmasından (Triliçe gibi), bazen kendini ifade etmede… Bazen de yememektir temel amaç; çünkü kalori hesabımız, kilo sorunumuz vardır… Son zamanlarda da gurme kavramını meşhur etmiş durumda.
Bazen yemek yapmak sanattır söylemi ile bazen yemeğin aşkla olan ilişkisi ile gündeme gelir. (Bence de yemekle aşk arasında güçlü bir bağ var.) Kimine göre ve bana göre de yaşamın anlamı… Yemek, her durumda; acıda, sevinçte, hüzünde, hazda yaşama anlam katar… Bu haftadan itibaren her cumartesi yaşama anlam katan, her gün üç öğün birlikte olduğumuz yemeklerimizi; kimi zaman pişiren, kimi zaman piştiği yer açısından, kimi zaman tercih edildiği yer açısından, kimi zaman kaynağıma göre, kimi zaman onu oluşturan bileşenler ve bizle buluşturanlar açısından, kimi zaman yeme amacına göre ele alarak sizle tanıştırmaya sizle buluşturmaya çalışacağız.
Bu yolculuğumuzda yemeğe bakışımız, ele alış şeklimiz genelde şu çerçevede olacak:
- Kullanılan malzemenin cinsi, yöresi, üretim zamanı; bu malzemelerin bir araya gelme oranı ve şekli.
- Pişirilme şekli ve süresi…
- Yemek karşımıza yenmeye hazır halde geldiğinde; nasıl getirildiği, nasıl bir kapta geldiği, kokusu, görüntüsü, sunumu…
- Nerde hangi ortamda yemek haline geldiğine…
- Yemeklerin birbiri ile uyumu…
- Hangi sağlık durumuna göre ideal içerik ve bileşikte olması gereği…
- Yemeğin yenildiği yerin havası, temizliği, ruhu…
- Yemeği bize getirenin tarzı, tutumu, iletişimi, bizimle ilişkisi…
- Kalori dolayısı ile obezite açısından…
- Yemeğin bize maliyeti vb.
Yemeğe dair bütün bu unsurları içeren keşiflerimizi sizle paylaşarak, yaşamın yemek boyutunda bulduğu anlamı sizle paylaşacağız. Yemekle bütün buluşmalarınızın ağız tadıyla geçmesi dileği ile…

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.