Güzel, sağlıklı ve genç bir cilt renk ve ışıltısı ile kendini gösteriyor. Bu renk ve ışıltının birincil kaynağını ise beslenme alışkanlıklarımız oluşturuyor. Uzun yıllar aynı güzellikte bir cilde sahip olmanın yolu 'Cilt Koruyucu Beslenme Programı'nı uygulamak, bu programı bir yaşam tarzı haline getirmekten geçiyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Berna Ertuğ güzel bir cilde sahip olmak isteyen kadın ve erkekler için şu tavsiyelerde bulundu:
BİTKİSEL PROTEİN
Her öğünde bitkisel protein kaynağı kuru baklagiller, meyve ve/veya sebze gibi besinlerden alınan kompleks karbonhidratlar, zeytinyağından ya da badem, ceviz, fındık gibi taze, tuzsuz kabuklu yemişlerden gelen esansiyel yağ asitlerinden mutlaka alınmalıdır. Yoğurt da gün içinde kahvaltıda veya ara öğünlerde tüketilmelidir. Kadınlar sağlıklı bir cilt için günde 6-7 köfte kadar (200 gr) yağsız protein, 2 porsiyon meyve (1 elma veya armut, 1.5 su bardağı çilek veya 1/2 su bardağı doğranmış meyve) ve en az 4 porsiyon sebze tüketmelidir. Erkekler de aynı miktarda sebze ve meyve tüketmelidirler fakat günlük yağsız protein tüketimini biraz daha arttırmalıdır.
KAN ŞEKERİ
Her gün 10 bardak su içilmeli, kahve ise günde 1-2 fincan ile sınırlanmalıdır. C vitamini, E vitamini, beta Karoten, Primrose oil, Alfa Lipoik Asid gibi vitamin, mineral ve besin destekler önerilen dozlarda alınmalıdır. Günlük alınan kaloriler yağsız proteinlerden ve karbonhidratlardan alınmalı, yemeklerinizi pişirirken gereksiz yağ ilave etmemeli, toplam kalori tüketimi sınırlanmalı ve güne yayılarak tüketilmelidir.
HER GÜN SALATA
Her gün marul, domates ve salatalık yenmelidir. Salataya tuz ilave etmemeli, 1-2 çay kaşığı zeytinyağı, taze limon suyu, karabiber ve taze bitkiler ekleyebilirsiniz. Dilimlenmiş mantar, yeşil biber, dilimlenmiş turp gibi sebzeleri her yemeğe ilave edebilirsiniz.
GÜNLÜK MENÜ UYGULAMASI
Güzel bir cilt için bir günlük örnek menü:
SABAH Açık çay (şekersiz), 1 dilim kadar yağsız beyaz peynir, 3-4 adet yeşil veya siyah zeytin, 2 dilim tam tahıllı ekmek (50g), 1 porsiyon meyve, 5 adet fındık, çiğ sebze (domates, salatalık)
ARA ÖĞÜN 1 adet küçük boy elma, 10 adet badem veya fındık
ÖĞLE Haşlanmış sebze, 150 gr (5 köfte kadar) ızgara veya haşlanmış tavuk veya hindi göğüs eti, salata
ARA ÖĞÜN 1/2 su bardağı az yağlı veya yağsız yoğurt, 1 porsiyon meyve
AKŞAM Izgara orta boy balık (180 gr), haşlanmış sebze, salata
ARA ÖĞÜN 1/2 su bardağı az yağlı veya yağsız yoğurt, 10 adet badem veya fındık, 1 porsiyon meyve