Ramazan ayında yemeğe dair en çok konuştuğumuz konuların başında tatlılar gelir. Hangi tatlı yenmeli, nereden alınmalı, hangisinin kalorisi ne kadar, ne zaman ve ne kadar yenmeli gibi konu- lar medyada yer alır. Ben bu konulara fazla girmeden, tatlı alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğine gireceğim. Tatlıda benim için en önemli konular, glikoz şurubu kullanılıp kullanılmadığı, kızartma yağlarının defalarca kullanılmaması, kullanılan malzemelerin kalitesi, tazelik ve hijyendir. Bu anlamda Antalya da özellikle tulumba konusunda kendisini kanıtlamış olan işinin uzmanı Dilara Yaşar'a konuk oldum. Her şehirde bütün yemeklerde olduğu gibi tatlı için de hemen akla birkaç isim gelir. Antalya'da akla gelen isimlerden bir tanesi de Dilara Yaşar'dır. Dilara Yaşar'da üçüncü kuşaktan Yaşar Bey tatlı konusunda işine hakim, gelişime, yeniliklere açık, misafirperver genç bir arkadaşımız. Özellikle ismi ile anılan tulumba konusunda detaylı bilgiler verdi. Antalya'da tulumba denince Dilara Yaşar'ın akla gelmesinin sebeplerini anlattı. Kaliteli ürünler kullanılması, yılların tecrübesi nedeni ile tulumba konusunda uzmanlaşmış olmalarını, özellikle tulumba konusunda Antalya'da öne çıkmalarının sebebi olarak ifade etti. Tatlı kalitesi ile ilgili en büyük takıntım olan glikoz şurubunun nasıl anlaşılabileceğini Yaşar Bey'e sordum. İşte size tatlının glikozlu olup olmadığını anlamanın yollarına dair tiyolar:
Glikozlu ürünlerde şekerleme olmaz
Parlak olur.
Hafif olur.
Fazla yedirir, tıkanma yapmaz.
Ağızda metalik tat bırakır. Dilara Yaşar'ın tatlılarına gelince, elbette ismi ile anılmasına sebep olan tulumba tatlısını, hala tatmayan tulumba severlerin bir an önce tatmaları gerek. Kendi üretimleri olan dondurma çeşitlerinden özellikle yanıksı dondurma ile tulumba çok iyi bir ikili oluşturuyor. Kendi buluşları olan diğer bir tat ise yakın zamanda tulumbanın ününü yakalamaya aday olan kaymaklı, cevizli, tarçınlı Gelin Bohçası hafifliği ile ön plana çıkıyor. Dilara Yaşar'da bana göre tulumbanın gölgesinde kalmış iki gizli kahraman, havuç tatlısı ve kuru baklava da yakın zamanda Antalyalı tatlı severlerce hak ettiği yeri alacaktır. Yaşar Bey, Burdur şekeri kullandıklarını, kesinlikle katkı ve kimyasal madde kullanmadıklarını, tereyağını Urfa'dan, ceviz ve fıstığı Antep'ten temin ettiklerini ısrarla vurguladı. Antalya'ya mal olmuş, ismine yakışır çalışma prensipleri ile güven veren Dilara Yaşar'a başarılar dilerim Tatlı tadında bir Ramazan geçirmeniz dileği ile…