X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Çikolata tadında Ramazan Bayramı
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Çikolata tadında Ramazan Bayramı

  • Giriş Tarihi: 18.7.2015
Çikolata tadında Ramazan Bayramı
Çikolata tadında Ramazan Bayramı

Bayram hakkında fazla detaya girmeyeceğim, en kısa anlamı ile kutlama olduğunu biliyoruz. Bu hafta kutladığımız Ramazan Bayramı'nın ne ifade ettiği, anlamı, nasıl kutlanacağı ise artık çok net. Aslında bütün kutlamalarda yeme içme konusu en önemli payı alır. Yeme içme ile taçlanır, anlam bulur kutlama… Ramazan bayramı denince de yine akla yemek ve tatlı gelir. Aslında yemek ve tatlıya sürekli olarak bu köşede yer verdiğimden dolayı, bu hafta bayram kutlamalarında son yıllarda önemli bir paya sahip olan başka bir tatlıdan, çikolatadan bahsetmek istedim. Kimi zaman mutluluk ve enerji kaynağı, kimi zaman aşk sembolü, kimi zaman da antioksidan özelliği ve şeker oranının az olması nedeni ile sağlığa iyi gelmesi açısından, kimi zaman en iyi hediye, çoğu zaman da kutlama sembolü… Söz konusu çikolata olunca ben de bu yazımı Antalya'da en önemli çikolata kaynaklarından biri olan Chocolate Hotel de Jorge Ramos'a konuk oldum. Çikolata hakkında detaylı bilgiler aldık. Benim bütün ziyaretlerde olduğu gibi burada da hemen aklıma gelen ilk soru; 'İyi çikolatayı nasıl anlarız?' oldu. İşte Jorge Ramos'tan çikolataya dair tüyolar; İyi bir çikolatanın yüzeyi düz, parlak ve pürüzsüz olmalıdır. Üzerinde renk değişiklikleri, özellikle beyazlaşma olmamalı, Bitter kırmızıya çalan bir koyu kahverengi, sütlü parlak kahverengi, beyaz saman sarısına çalan parlak fildişi rengindedir. Çikolatayı kırdığınızda bitter çikolatanın sesi çok sert, sütlü ve beyaz çikolatanın sesi ise daha az serttir. İyi bir çikolata kırıntı yapmadan net bir şekilde kırılır. Çikolatayı tattığınızda ağzınızda kolayca erimesi ve partikül bırakmaması gerekir. Kakao yağının kaliteli ve oranın yüksek olmalı, nebati yağ içermemeli, dilimizin üzerinde rahat erimelidir. Buzdolabına konulmamalı, 16-22 derecelerde, serin ve nemsiz ortamda saklanmalıdır. Chocolate Hotel'e girdiğimde kendimi bir sanat atölyesindeymiş gibi hissettim. O kadar çok çeşit ve kombinasyon var ki, hepsini tatmaya imkanım olmadı. Ama tattıklarım arasında denemeye değer tatlar; hurmalı, portakallı, çıtır kabak, şerit, zencefilli, kestaneli, mürdüm erikli çikolata çeşitleri damakta kutlama, bayram etkisi yaratıyor. Özellikle yazın meyve ile kombine edilen çikolatalar Chocolate Hotel'in bu konuda ne kadar uzman olduğunu açıkça ortaya koymuş durumda. Hepsi denemeye değer, damakta bayram oluşturacak tatlar… Çikolata tadında bayramlar…