Türkiye'nin en iyi haber sitesi

AZİZ SERÇE: İnsanlığın yapı taşı et…

Giriş Tarihi: 15.8.2015
Proteinler, vücudumuzun temel yapı taşıdır. Proteinin en zengin olduğu kaynak ise bilindiği üzere kırmızı ettir. Özellikle kırmızı et, insanoğlu onunla tanıştığı günden günümüze kadar, önemini hiç yitirmemiştir. Eti temin edebilmek, ona sahip olabilmek, kimi zaman erkekliğe geçiş sembolü, kimi zaman kavga nedeni, kimi zaman da özellikle eş seçiminde, eş adayına verilebilecek en güzel armağan olmuştur. Bana göre geçen bin yıllara rağmen etin toplum içindeki sosyal yaşamdaki etkisi, güç sembolü olmasındaki rolü pek değişmemiş gibi… Eti bu köşede birkaç defa yazdım. Bundan sonra da yazacağım. Çünkü et kaynağına göre, onu işleyen, pişiren ustaya göre, sunum şekline göre kılıktan kılığa, tattan tada girerek, sunum şekliyle tabakta bir tuval gibi durmasından, yediğimiz yere, zamana, mekana göre farklılıklar gösterir. İşte bu anlamda etin kaynağına, işlenmesine, pişirilmesine, sunumuna farklı bir anlam katabilme açısından, yeni bir mekanda, yeni bir ekiple bugünlerde Antalyamız Porte ile tanışmaya hazır… Bu hafta Porte'de Fidan Bey'e misafir oldum. Fidan Bey Porte için iyi bir ekip ve alt yapı oluşturmuş. Etin temininden, işlenmesine, pişirilmesine, masadaki sunumuna kadar çalıştığı ustasıyla, misafirleri için iyisini yapmak için gerekli motivasyona ve enerjiye sahipler. Eti beklerken ya da öncesini değerlendirmek için, masaya hemen Bruschetta, çorba ve starter trioları geliyor. Masada et ile birlikte sundukları çok zengin bir sos çeşidi hazırlamışlar. İsteğe uygun hazırlayabilecekleri zengin bir salata çeşitliliğine sahipler. Ben dana lokum ve dana pirzolayı denedim. Etlerin yeterince dinlendirilmiş olması nedeniyle, kıvamı, tadı, pişirilme oranını beğendim. Dana ve kuzu etlerini sunmak üzere menü oluşturulmuş. Dana bölümünde; şaşlık, dana madalyon, dana çöp şiş gibi farklı seçenekler de denemeye değer. Kuzu bölümünde pirzola çeşitleri, şişler, küşleme gibi seçenekler var. Finalde ise baklava, Porte kabak tatlısı, trileçe seçenekleri ile de yemeği taçlandırabilirsiniz. İnsanlık tarihi kadar eski olan et tüketimi konusunda annemizden, işletmedeki her bir et pişiricisine ve onu tüketen her bir birey açısından, toplumumuzun hafızasında saklı çok iyi bilgiler var. Bu bize tat konusunda büyük bir zenginlik katıyor. Bu anlamda et pişiricilerimizin işi hem kolay hem de çok zor. Porte'ye ve Fidan Bey'e bize zenginlik katacakları için, bu zorlu ama bir o kadarda keyifli yolculuklarında başarılar dileriz. Bütün yemeklerinizin keyifli geçmesi dileklerimle…
BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
AZİZ SERÇE: İnsanlığın yapı taşı et…
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz