X İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ARKADAŞINA GÖNDER Gülün yolculuğu
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz

Gülün yolculuğu

  • Giriş Tarihi: 16.8.2015
Gülün yolculuğu
Gülün yolculuğu

Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65'ini tek başına karşılayan Isparta'da her 4 ton gülün 1 kg yağa dönüşmesi oldukça zahmetli bir sürecin sonunda gerçekleşiyor

Müftüzade Gülcü İsmail Efendi'nin Bulgaristan'ın Kızanlık kentinde koruma altında tutulan Gül Vadisi'nden bastonun içine gizleyerek çıkardığı gül fidanı, yıllar sonra Isparta'yı adeta 'dünyanın gül bahçesi' haline getirdi. Bugün 12 bin aile tarafından yaklaşık 20 bin dekarlık alanda yapılan gül üretimi, Isparta'yı 'dünya gülünün başkenti' yapmış durumda.

KOZMETİKTE 1 NUMARA

Her yıl mayıs ayının sonlarında açan, haziran ayının sonlarına kadar hasadı yapılan ve yağ üretimine uygun tek gül olan Isparta gülü, güçlü kokusuyla başta Fransız firmalar olmak üzere dünya parfüm devlerinin öncelikli tercihleri arasında yer alıyor. Kozmetik, sağlık ve gıda gibi birçok alanda çok sayıda üründe hammadde olarak kullanılan gülün işlenmesi, zorlu bir süreçten geçiyor.

ZORLU SÜREÇTEN GEÇİYOR

Güneş ışınlarının güldeki yağ oranını azaltmaması için üreticiler, güneş doğmadan yola çıkıyor. Öğleden önce güllerin hasadını yapan üreticiler, tarttıkları ürünleri daha sonra bulundukları yerdeki alıcılara veriyor. Fabrikadaki kazanlara 1,5 ton sıcak su ile konulan güller, 2 saat süren kaynatma işleminin ardından yağlı su olarak farklı kazanlara aktarılıyor. İkinci bir kaynatma işleminin ardından yağ, sudan süzülerek ihracata hazır hale getiriliyor.

4 TON GÜL 1 KG YAĞ

Yaklaşık 4 ton gülden elden edilen 1 kilogram gül yağı ise 7 bin euro'ya satılıyor. Geçen yıl Isparta'da bin 300 kilogram civarında gül yağı ile 7 ton civarında konkreti (katı gül yağı) elde edilmişti.

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan SABAH veya sabah.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.