Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi hidrobiyolog (su bilimci) Doç. Dr. İskender Gülle, Burdur Gölü'ndeki tuzluluk oranının suyun çekilmesine bağlı olarak son 35 yılda binde 14'ten binde 20.7'ye ulaştığını söyledi. Gülle, 1980 yıllarında 210 kilometrekare alana sahip Burdur Gölü'nün aradan geçen zaman içinde yüzölçümünün 130 kilometrekareye düştüğünü belirtti. Gölün, suyun çekilmesi ve kirlilik gibi çok ciddi tehditler altında bulunduğunu kaydeden Doç. Dr. Gülle, çekilmenin özellikle 2000'li yıllarda oldukça bariz görüldüğünü söyledi.
GÖLÜ ÖRDEK OTU KAPLADI
Doç. Dr. İskender Gülle, son yıllarda Burdur Gölü'nü, alkali ve tuzlu göllerde yetişen 'ördek otu' (Ruppia maritima) su altı bitkisinin kapladığını söyledi. Bu bitki türünün dünyanın her tarafında tuzlu sularda yaşayabilen ender bitkilerden olduğuna işaret eden Doç. Dr. Gülle, Burdur Gölü'ndeki tuzluluk oranının maksimum deniz suyu tuzluluk değerine kadar çıkabileceğini söyledi.