AZİZ SERÇE: Adana Kebap ile Sufle

Giriş Tarihi: 2.1.2016
Bütün dünyada markalaşmış ülke mutfakları var. İtalyan, Fransız vs. Belki oralarda da alt markalar vardır. Ancak bizim ülkemiz genel anlamda markalaşmış olmakla beraber, ülke içinde de yöre ya da şehirle özdeşlemiş yemek markalarını barındırıyor. Bazıları, Hatay, Antep, Urfa, Ege mutfağı. Bunlardan farklı bir tanesi var ki ünü sınırların dışına aşmış en büyük markamız olan Adana Kebap'tır. Türkülere, şiirlere konu olmuş kebabın, Adana şehri ile bütünleşmiş hali. Doğal olarak ismini aldığı Adana şehrinde ve çok sayıda farklı şehir ve mekanda yeme şansım oldu. Çoğu zaman diğer yemeklerde olduğu gibi en iyi anıldığı yerde en iyi yapılır anlayışı mevcuttur. Adana kebap Adana'da yenir gibi. Bu yaklaşım çoğu zaman doğru da olabilir. Bu hafta bu yaklaşımı test etmek, hem de Adana Kebabı yazmak üzere Adanadayım Kebap'ta Can Çağlayan'a konuk oldum. Adanadayım Kebap bir aile kuruluşu olup, 25 yıldır sektörde hizmet veriyormuş. Adanadayım'da açık mutfak, tercih edilmiş, ocak da ön tarafa yerleştirilmiş. Hijyene ve müşteri memnuniyetine büyük önem veriliyor. Yemeğe gelince; Adana kebap denilince masada bütüne bakmak lazım. Adanadayım'da masa aynen olması gerektiği gibiydi. Masada kebabın olmazsa olmazları ezme, sumaklı soğan, marul salata, yeşillik, turşu, turp fındık ve fıstık lahmacun bir tablo görünümündeydi. Masa bildiğimiz Adana'daki masaların aynısıydı. Lezzeti, görüntüsü, tadı ile diğer aktör şalgam da masadaki yerini almıştı. İlave olarak masada bulunan güveçte soğan, sunumu ve tadı ile denemeye değer. Adana geldiğinde ise daha görüntüsünden Adana'dayım hissi veriyordu. Adanadayım'da yediğim bu kebap, son zamanlarda Adana dışında yediğim en iyi kebaplardan biriydi. Tadı, kıvamı, yağ oranı, inceliği, pişme derecesi güzeldi. Can Bey bu iyi Adana kebabının inceliklerini sıraladı. Konya ve Diyarbakır yöresinden temin edilen 15 ile18 aylık erkek kuzularının döş ve kol bölümünün sinirlerden temizlenerek, ideal oranda kuyruk yağı ile zırhlanarak elde edilen kıymanın, baharatlarla çeşnilendirilerek, uygun şişlere ince bir katmanla geçirilerek, ideal ısıda fazla kurutmadan içindeki suyu muhafaza edecek oranda pişirilmesi gerektiğini ifade etti. Antalya'da Adanadayım ile güzel donatılmış bir masada, gerçek bir Adana kebabından sonra tatlı seçenekleri göz kamaştırıyor. Künefe, bal kabağı, trileçe iyi bir tatlı finali. Ancak esas sürpriz Adana kebabından sonra servisi, kıvamı kalitesi ile kebapçıda sufle, gerçekten şaşırtıyor. Kalıplaşmış yemek kuralları kebap ve sufle eşleşmesi ile yeni bir boyut kazanmış. Ben beğendim. Adanadayım Kebap'a Adana kebabını ideal şekli ile Antalya'da bize sundukları için başarılar diliyorum. Yeni yılda ki bütün yemeklerinizin ağız tadı ile geçmesini diler, iyi yıllar dilerim.

ARKADAŞINA GÖNDER
AZİZ SERÇE: Adana Kebap ile Sufle
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz