Antalya'nın Aksu ilçesindeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Boztepe Tarım İşletmesi Müdürlüğünün 11 bin metrekarelik alanı kapsayan seralarında yaklaşık iki yıldır domates, kavun, patlıcan, biber ve salatalık gibi sebzelerin yerli ve milli tohum üretimi yapılıyor. Yerli ve milli sebze tohumu üretim çalışmaları, kadınlar tarafından yürütülüyor. Büyük bir özveriyle 14 kadının sürdürdüğü çalışmalar, toprak işleme ve tohumların ekilmesiyle başlıyor.
TEK TEK İŞLENİYOR
Fidelerin yeşermesi ve seraya dikilmesiyle devam eden süreç, zamanı geldiğinde erkek bitkiden alınan tozların dişi bitkilerin çiçeklerine tek tek elle yapılan melezleme işlemleriyle devam ediyor. Daha sonra büyüyen meyvelerden tohumlar çıkartılıyor, kurutma işleminin ardından selektörden geçirilerek temizleniyor. Zayıf tohumlar seçilerek ayrılırken, tohum taneleri makineler aracılığıyla sayılarak paketleniyor, son aşama olarak soğuk hava depolarında istifleniyor.
DANTEL GİBİ
İşletme Müdürü Olcay Akın, "Türk çiftçisinin ihtiyacı olan tohumlar kadınlar eliyle ilmek ilmek bir dantel gibi oya gibi işleniyor. Burada, yüzde 100 yerli ve milli sebze tohumları üretiliyor. Kadınlar eliyle üretim yapıldıktan sonra tohumlar fidanlara dönüşüyor, halkımızın beslenmesinde kullanılıyor" dedi. TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece'nin de bir kadın olduğunu anımsatan Bitki Üretim Şefi Eda Ömeroğlu da ise "Anne şefkatiyle yaklaşıyormuş gibi bu işleri yapıyoruz. Fedakarlık gerektiren bir iş" dedi. Çalışanlardan Fatma Gür ise her gün hassasiyetle çalıştıklarını belirtti.