Leblebici esnafı Zile'de Ahilik geleneğini babadan oğula kalan bir miras gibi sürdürüp, dayanışmaya dayanan geleneklerine sıkı sıkıya bağlı yaşıyor. Bugün sayıları 40 kadar olan ve yeni yetişen gençlerin fazla rağbet etmedikleri leblebicilik esnaflığı yüzlerce yıldır Zile'nin en önemli zanaatlarından biri olarak sürdürülüyor. Çıraklık, kalfalık ve ustalık geleneği bu meslekte büyük önem taşıyor. Bu mesleğe gönül veren çırak önce işe dökülen nohutları toplamak, ibrikle su getirmek, nohut ayıklamak, ortalığı temiz tutmakla başlıyor. İşe yatkınlığı anlaşılan ve bu mesleği sürdürebileceğine kanaat getirilen çırağa önlük takılır. Önlük takılan çırak artık ocağın önünde kalbur sallayıp leblebiyi kırığından ayırmağa, tabak savurup kabuğundan temizlemeye başlar. Uzun süre kalfa ve ustasına hizmet eden çırak belli bir olgunluğa erince ustası tarafından törenle kalfalığa geçirilir. Kalfalığa geçiş diğer komşu leblebicileri toplayıp ustasının önünde diğerlerinin de tanıklığıyla bir tava leblebi kavurup en az kırık çıkarma işlemiyle olur. Kalfalığı kabul edilen kişi yemek yedirir ve adetlere göre ustası da bir hediye verir.